Daktyle i brzoskwinie suszone, na chwilę namoczone, ze słonecznikiem prażonym, nerkowcami, czekoladą wymieszane, w kakao obtaczane, lub w kokosie, czy posypkami ozdabiane. To tylko krótka informacja, co w kuleczce jest schowane, bo w efekcie inne smaki są wyczuwane. Kuleczka jest znakomita i na raz-dwa kęsy znika.
Składniki
na ok. 25 szt.:
- 150 g suszonych daktyli bez pestek,
- 50 g czekolady deserowej,
- 50 g miękkich suszonych brzoskwiń,
- 100 g łuskanych pestek słonecznika,
- 50 g orzechów nerkowca,
ponadto:
- kakao naturalne w proszku do obsypania,
- kolorowe posypki, drobne wiórki kokosowe.
Przygotowanie
Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią, przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy. Jeśli mamy twardsze brzoskwinie, też je zalewamy wodą do zmiękczenia.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Nerkowce i słonecznik miksujemy (powinny być wyczuwalne bardzo małe kawałeczki) za pomocą blendera, przesypujemy do większej miski.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Daktyle, brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy, czy nie schowała się w nich pestka), miksujemy do uzyskania klejącej masy.
Owoce dodajemy do słonecznika z nerkowcami, mieszamy, dokładamy przestudzoną czekoladę i wszystko łączymy za pomocą dużej łyżki.
Powstałą masę przekładamy na folię spożywczą, rolujemy wałek i wstawiamy na ok. 20 min do lodówki.
Masę można łatwo pokroić na mniejsze kawałki, z których robimy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego.
Kuleczki obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych, można też ozdobić kolorowymi posypkami.
Kuleczki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu.
0 komentarzy