Zupa krem z kurek i prawdziwków

18 wrz, 2019 | GRZYBY, Wszystkie przepisy, ZUPY | 2 Komentarze

Zupy krem swoją delikatną konsystencją zaskakują i ciekawie smakują, bo składniki idealnie są ze sobą zmiksowane w jedną całość zmieszane. Taką zupę można z różnymi dodatkami podawać i na różne sposoby zajadać. Ja do nich podsmażonych grzybów dodałam, i zupą się delektowałam. Moja córka zakombinowała, jako sosu do makaronu dodała, serem żółtym posypała i smakiem mojej zupy się zachwycała.   

Składniki

  • ok. 300 g świeżych kurek,
  • 200 g świeżych prawdziwków,
  • 1 łyżka masła,
  •  1 duży ząbek czosnku,
  • 90 g serka topionego np. emmentaler,
  • ½ łyżeczki curry,
  • ok. 800 ml bulionu drobiowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • świeża zielona pietruszka.

Przygotowanie

Rada: kilka najmniejszych grzybków odkładamy, przesmażamy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i skórki z cytryny, będzie jako dodatek do zupy.

Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w drobną kostkę.

W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby.  Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna z nich odparować. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy curry i gotujemy ok. 20 min.

Rada: czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych grzybów, dlatego lepiej pokroić je na niewielkie kawałki.

Całość miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem serka topionego, do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę krem podajemy z zielona pietruszką, grzybkami lub np:. z grzankami.

2 komentarze

  1. Lena

    pycha!

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl