Zupy krem swoją delikatną konsystencją zaskakują i ciekawie smakują, bo składniki idealnie są ze sobą zmiksowane w jedną całość zmieszane. Taką zupę można z różnymi dodatkami podawać i na różne sposoby zajadać. Ja do nich podsmażonych grzybów dodałam, i zupą się delektowałam. Moja córka zakombinowała, jako sosu do makaronu dodała, serem żółtym posypała i smakiem mojej zupy się zachwycała.
Składniki
- ok. 300 g świeżych kurek,
- 200 g świeżych prawdziwków,
- 1 łyżka masła,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 90 g serka topionego np. emmentaler,
- ½ łyżeczki curry,
- ok. 800 ml bulionu drobiowego,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie
Rada: kilka najmniejszych grzybków odkładamy, przesmażamy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem soli i skórki z cytryny, będzie jako dodatek do zupy.
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki, czosnek w drobną kostkę.
W garnku roztapiamy masło, szklimy na nim czosnek (kilka sek.) i dodajemy grzyby. Całość smażymy na wolnym ogniu, woda powinna z nich odparować. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy curry i gotujemy ok. 20 min.
Rada: czas gotowania zależy od wielkości pokrojonych grzybów, dlatego lepiej pokroić je na niewielkie kawałki.
Całość miksujemy za pomocą blendera z dodatkiem serka topionego, do uzyskania idealnie kremowej konsystencji.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę krem podajemy z zielona pietruszką, grzybkami lub np:. z grzankami.
pycha!
Dziękuję 🙂