Chałka w piance jajecznej obtoczona, chrupiącą posypką z pestek dyni i migdałów oprószona, w piekarniku pieczona i z karmelizowanymi jabłkami połączona. Takie chałki z pewnością smakiem zaskakują i z kremowymi jabłkami idealnie smakują.
Składniki
- czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez (nie musi być cała),
- 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć je na suchej patelni i przestudzić),
- 1 kopiata łyżka mielonych migdałów,
- 2 jajka,
- cukier trzcinowy do smaku,
- ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne,
- 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko).
Przygotowanie
Piekarnik nastawiamy na 175°C.
Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego.
Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z 2 łyżkami cukru trzcinowego. Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy żółtka i całość mieszamy.
Chałkę obtaczamy w piance jajecznej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy zmieloną dynią z migdałami.
Pieczemy pierwsze 5 min w 175°C, następne 4-5 min w 140°C lub do zrumienienia.
Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm). Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy je z dodatkiem cukru.
Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej śmietanki, podgrzewamy do jej zredukowania, delikatnie mieszamy.
Rada: jabłka można pokroić przed pieczeniem chałki, a wysmażyć w czasie ich pieczenia, bo najlepiej będą smakować na ciepło.
Upieczone chałki pod chrupiącą posypką dyniowo migdałową podajemy z karmelizowanymi jabłkami, dokładamy dodatkowo całe pestki z dyni.
Wygląda apetycznie! 😉
Zapraszam na bloga
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziekuję 🙂 i dziękuję za zaproszenie, pozdrawiam 🙂