Chleb z mąki pszennej i gryczanej ciekawie smakuje i jak się samemu upiecze to niewiele kosztuje. Prażony słonecznik dodał smaku fajnego, jak dla mnie lekko orzechowego. Taki chleb można tylko z samym masłem zajadać, nic nie dodawać, bo w smaku jest idealny, a przepis na niego jest banalny.
Składniki
- 40 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 200 g mąki gryczanej,
- 400 ml ciepłej wody,
- 150 g łuskanego słonecznika Kresto,
- 2 łyżeczki soli,
- ok. 500 g mąki pszennej typ 480,
ponadto:
- mąka do podsypania,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Przygotowanie
W dużej misce, rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki gryczanej mieszamy (można mieszać robotem kuchennym z hakiem świder), przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 15 min do wyrośnięcia.
W tym czasie, siekamy słonecznik na mniejsze kawałki, może pozostać też w całości. Prażymy na suchej patelni.
Do wyrośniętego zaczyny dodajemy jeszcze ciepły słonecznik, sól, stopniowo mąkę pszenną i mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub mikserem.
Rada: dodając ciepły słonecznik do zaczynu, ciasto szybciej będzie rosło.
Kiedy ciasto będzie stawiało opór, zagniatamy ręcznie. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką na kolejne 15 min. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby dodajemy mąki.
Formę na tortownicę o średnicy ok. 25 cm natłuszczamy i podsypujemy mąką. Przekładamy do niej ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia, ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C i pieczemy w tej temp. ok. 40 min.
Rada: zanim wyciągniemy chleb z formy, czekamy kilka min, łatwiej nam odejdzie.
witaj-masz wspaniałe przepisy , czy możesz mi powiedzieć jaki chlebek z Twojego przepisu mogę upiec z mąki żytniej pełnoziarnistej i mąki pełnoziarnistej 3 zboża, oraz z mąki pszennej pełnoziarnistej -mam spory zapas pozdrawiam rysiaa
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Najlepiej zaglądnąć tutaj monikismakolyki.blogspot.com/search/label/PIECZYWO wiele przepisów na pieczywo, również z tych mąk co podałaś.Ale również ten przepis można wykorzystać zamieniając mąkę gryczaną i pszenną na mąki pełnoziarnistą 3 zboża, oraz z mąkę pszenną pełnoziarnistą 🙂 A tu z dodatkiem mąki żytniej monikismakolyki.blogspot.com/search?q=m%C4%85ki+%C5%BCytniej Pozdrawiam 🙂
Trzeba chyba skopiować link 🙂
mniam, chlebek wygląda mega-pysznie!
🙂 mniam 🙂
dziękuję za odpowiedz!rysiaa