Pieczona chałka w piance z chrupiącą posypką dyniowo- migdałową podana z karmelizowanymi jabłkami

5 lut, 2019 | DESERY, DYNIA, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Chałka w piance jajecznej obtoczona, chrupiącą posypką z pestek dyni i migdałów oprószona, w piekarniku pieczona i z  karmelizowanymi jabłkami połączona. Takie chałki z pewnością smakiem zaskakują i z kremowymi jabłkami idealnie smakują. 

Składniki

  •  czerstwa mała chałka z rodzynkami lub bez (nie musi być cała),
  • 1-2 garście prażonych pestek z dyni (albo uprażyć je na suchej patelni i przestudzić),
  • 1 kopiata łyżka mielonych migdałów,
  • 2 jajka,
  • cukier trzcinowy do smaku,
  • ok. 3 dużych jabłek, najlepiej polskie słodko – kwaśne,
  • 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% (2 łyżki na 1 jabłko).

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 175°C.

Pestki z dyni miksujemy za pomocą blendera (mogą być wyczuwalne kawałeczki), mieszamy z tartymi migdałami i 1 łyżką cukru trzcinowego.

Chałkę kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dokładnie mieszamy z 2 łyżkami cukru trzcinowego. Białka ubijamy z szczyptą soli, dodajemy żółtka i całość mieszamy.

Chałkę obtaczamy w piance jajecznej i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy zmieloną dynią z migdałami.

Pieczemy pierwsze 5 min w 175°C, następne 4-5 min w 140°C lub do zrumienienia.

Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki (ok. 0,5 cm). Na patelni (na małym ogniu) podsmażamy je z dodatkiem cukru.

Tuż przed podaniem dolewamy słodkiej śmietanki, podgrzewamy do jej zredukowania, delikatnie mieszamy.

Rada: jabłka można pokroić przed pieczeniem chałki, a wysmażyć w czasie ich pieczenia, bo najlepiej będą smakować na ciepło.

Upieczone chałki pod chrupiącą posypką dyniowo migdałową podajemy z karmelizowanymi jabłkami, dokładamy dodatkowo całe pestki z dyni.

2 komentarze

  1. Kinga

    Wygląda apetycznie! 😉

    Zapraszam na bloga
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziekuję 🙂 i dziękuję za zaproszenie, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl