Tagliolini z polędwiczkami, papryką, porem i camembert

12 kwi, 2015 | KURCZAK, MAKARON, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Czasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje. 

Składniki

  • 150 g tagliolini z peperoni,
  • 6 szt. polędwiczek z kurczaka,
  • 1 średnia papryka czerwona,
  • 50 g pora,
  • 80 g sera camembert,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • papryczki czereśniowe (marynowane),
  • świeży tymianek,
  • 1 płaska łyżka masła klarownego.

 

Przygotowanie

Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy.

Na patelni rozgrzewamy masło i krótko podsmażamy polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i  smażymy na wolnym ogniu.

W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente.

Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest  bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.

Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką czereśniową i startym camembert.

2 komentarze

  1. Anonimowy

    Ale fajny makaron 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      I smaczny 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl