Czasem wystarczy użyć makaronu kolorowego, naturalnie barwionego, żeby danie ciekawie wyglądało i do smakowania zachęcało. Szybko się przygotowuje, niewiele kosztuje, kolorem zaskakuje i dobrze smakuje.
Składniki
- 150 g tagliolini z peperoni,
- 6 szt. polędwiczek z kurczaka,
- 1 średnia papryka czerwona,
- 50 g pora,
- 80 g sera camembert,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- papryczki czereśniowe (marynowane),
- świeży tymianek,
- 1 płaska łyżka masła klarownego.
Przygotowanie
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy.
Na patelni rozgrzewamy masło i krótko podsmażamy polędwiczki. Dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paski i pora w plasterkach. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na wolnym ogniu.
W tym czasie gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente.
Do polędwiczek z papryką i porami dodajemy starty lub pokrojony na bardzo drobno ser camembert. Wszystkie składniki podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ser się roztopi, na sam koniec dodajemy gorący makaron (najlepszy jest bezpośrednio wyciągnięty z wody) i delikatnie łączymy wszystkie składniki.
Makaron z polędwiczkami, papryką i porem podajemy świeżym tymiankiem, papryczką czereśniową i startym camembert.
Ale fajny makaron 🙂
I smaczny 🙂