Zapraszam na bardzo proste babeczki drożdżowe, smaczne, wyjątkowe. Podczas ich zjadania, wyczuwa się efekt chrupania, fajnego strzelania, to zasługa świeżych całych fig do ciasta dodania.
Składniki
na ok. 20 szt.
ciasto:
- 450 ml ciepłego mleka 2% tłuszczu,
- 550 g mąki pszennej tortowej,
- 4 jajka m, ok. 400 g,
- 150 g cukru białego kryształ,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 8 g suszonych drożdży Babuni ,
- 4 dojrzałe figi,
- szczypta soli,
- 1 cytryna,
ponadto:
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie
Figi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oderwać ogonek, pokroić (razem ze skórką) w bardzo drobną kostkę.
W dużej misce zmiksować jajka z cukrem. Dolać mleko, olej, wsypać połowę mąki wymieszanej z drożdżami, połączyć składniki.
Do ciasta dodać figi, sól, startą skórkę z cytryny, miksować, stopniowo dosypując pozostałą mąkę. Miskę szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 15 min w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Formę na babeczki wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć sylikonowych.
Do każdej foremki za pomocą łyżki dodać po ok. 2 łyżki ciasta. Pozostawić na ok. 35 min do wyrośnięcia.
Piec ok. 25- 30 min w 175°C, na 2 poziomie od dołu.
Babeczki po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
Nigdy nie piekłam babeczek z figami, chociaż warto zapisać przepis, bo u córki w Słowenii ciocia ma gaj figowy (i jest ich nieraz tyle, ze już trudno wymyślić, jak je podać). A te drożdże babuni też wykorzystam 🙂
Polecam serdecznie 🙂