Figlarny frykas – torcik wielkanocny czekoladowo pistacjowy o nucie cytrynowej

28 mar, 2024 | DESERY, WIELKANOC | 1 komentarz

Mini torcik wielkanocny niebanalny, w smaku bardzo oryginalny. Spód to biszkopty z suszonymi daktylami zmiksowany, na dno tortownicy (lekko na boki) dodany. Konfiturą z cytryny z figami wypełniony, czekoladową masą i pistacjową przełożony. Torcik mocno schłodzony, wielkanocnie ozdobiony. Każda warstwa swoim smakiem zaskakuje, a w połączeniu kubki smakowe czaruje.
Ten torcik w smaku jest niebanalny, lekko kwaśny, słodki, pistacjowy, czekoladowy, po prostu idealny.
Konfitura to cytryny ze skórki obierane, pokrojone w kawałki, z cukrem, daktylami i figami mieszane. Smak tej owocowej doskonałości winem czerwonym jest podkreślane i do uzyskania odpowiedniej konsystencji mieszane. To konfitura ten torcik ożywiła i swojego słodko, kwaśnego smaku dołożyła.

Składniki

na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm:

  • Konfitura z cytryny z figami – Cytrynowy Figlarny Frykas Ogródek Dziadunia,

kruchy spód:

  • 100 g biszkoptów.
  • 100 g suszonych daktyli,

masa czekoladowa:

  • 100 g mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości 64% kakao,

masa pistacjowa:

  • 100 g mascarpone,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 1 plaska łyżeczka cukru pudru,
  • 100 g prażonych pistacji,

ponadto do ozdoby:

  • pistacje,
  • gorzka czekolada 80% kakao,
  • słodkie jajeczka: np.: marcepanowe, czekoladowe z migdałami.

Przygotowanie

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

kruchy spód:

Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły, pokroić na mniejsze kawałki. Biszkopty razem z daktylami zmiksować bardzo drobno. Masą wyłożyć dno tortownicy, docisnąć tak, aby powstały boki wysokości ok. 2 cm.

Na dno nałożyć konfiturę z cytryny z figami.

masa czekoladowa:

Śmietankę podgrzać (nie zagotowywać), dodać połamaną na kostki czekoladę, poczekać 2 min i całość wymieszać trzepaczką do całkowitego jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Dodać mascarpone i jeszcze raz wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć na konfiturę, wierzch wyrównać.

 masa pistacjowa:

Pistacje utrzeć w moździerzu na proszek lub zmiksować za pomocą blendera. Mascarpone zmiksować z cukrem, dodać śmietankę, pistacje i jeszcze raz miksować na krem. Przełożyć ją na masę czekoladową.

Całość ozdobić wg własnego uznania. Moja propozycja to: posiekane drobno pistacje, płatki z gorzkiej czekolady oraz słodkie jajeczka.

Torcik mocno schłodzić w lodowce, najlepiej pozostawić na całą noc.

1 komentarz

  1. Marzynia

    Moni, toż to symfonia smaków! Moja Hurma i Czereda umarłaby z kulinarnego szczęścia…

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl