Łazanki w chińskim wydaniu

25 paź, 2014 | GRZYBY, MAKARON, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Łazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam.

Składniki

  • 1 mała główka kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 250 g makaronu np. świderki,
  • 20 g grzybów mung,
  • sól himalajska do smaku,
  • 50 ml bulionu,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka masła,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie

Kapustę szatkujemy, w woku lub w garnku o szerokim dnie,rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo.

Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle i dodajemy do kapusty. Całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody. 

Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al dente.

Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl