Łazanki pewnie każdy zna i swoje przepisy na nie ma. Jedni pieczarek, czy mięsa do kapusty i makaronu dodają i mniej lub więcej doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam.
Składniki
- 1 mała główka kapusty,
- 2 duże cebule,
- 250 g makaronu np. świderki,
- 20 g grzybów mung,
- sól himalajska do smaku,
- 50 ml bulionu,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka masła,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, w woku lub w garnku o szerokim dnie,rozgrzewamy 50 ml oleju, dodajemy kapustę, zalewamy 200 ml osolonym wrzątkiem wody i dusimy pod przykryciem. Odlewamy wodę jeśli jest jej za dużo.
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle i dodajemy do kapusty. Całość smażymy, często mieszając do odparowania pozostałej wody.
Grzyby mung namaczamy w gorącej wodzie ok. 20 min. Odcedzamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy grzyby, kminek ,bulion i smażymy ok. 10 min. Z grzybów powinna odparować woda. Mieszamy z kapustą i makaronem ugotowanym na al dente.
Łazanki podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy