Zaznacz stronę

Babeczki czekoladowe z wafelkami, z pana cottą chałwową i musem pomarańczowym

26 Lut, 2017 | BABECZKI, CZEKOLADKI, DESERY, Wszystkie przepisy | 12 Komentarze

Babeczki czekoladowe z Lusette wafelkami, zostały wypełnione słodkościami, pana cottą o smaku chałwowym i musem pomarańczowym. Czereśnie w syropie zielonym fajnie kontrastowały, a płatki czekoladowe i mięta delikatności  dodały. Wafelki  z gorzką czekoladą idealnie się połączyły, z pana cottą ciekawy smak stworzyły, a mus mocno pomarańczowy sprawił, że deser ten stał się wyjątkowy. Może to być (bez pieczenia) babeczka czekoladowa lub czekoladka – bombonierka XXL nietypowa.

Składniki

na 10 babeczek:

  • ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej,
  • ok. 2 wafelki czekoladowe Lusette http://lusette.pl/,

pana cotta:

  • 100 g chałwy waniliowej,
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%,
  • 300 ml mleka 2%,
  • 2- 3 płaskie łyżeczki żelatyny (na 400 ml płynu, wg inf. na opakowaniu)

mus pomarańczowy:

  • 3 słodkie pomarańcze,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego,
  •  1 płaska łyżeczka żelatyny,

ponadto:

  • płatki czekoladowe,
  • czereśnie koktajlowe w syropie np. zielone,
  • świeże listki mięty.

Przygotowanie

Wafelki Lusette kroimy w drobną kosteczkę.

Przygotowujemy 10 szt. silikonowych foremek do babeczek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: czekoladę dzielimy na kosteczki i wkładamy do suchej, metalowej miseczki. Garnek z niewielką ilością wody stawiamy na małym ogniu. Na nim stawiamy miseczkę z czekoladą i ogrzewamy powoli do całkowitego roztopienia, należy ją wymieszać. 

Roztopioną czekoladą za pomocą łyżeczki (ok. 1-2 łyżeczki) przekładamy do foremki i rozsmarowujemy wnętrze, po kolei, każdą z foremek. Następnie wkładamy pokrojone w drobną kostkę wafelki Lusette, które powinny przykleić się do boków i dna czekolady. Odstawiamy do przestygnięcia w chłodne miejsce.

Pozostałą rozpuszczoną czekoladę wylewamy na papier do pieczenia i za pomocą noża bardzo cienko rozsmarowujemy, po schłodzeniu odklejamy i dzielimy na małe płatki czekoladowe, które dodamy do ozdobienia babeczek.

W tym czasie przygotowujemy pana cottę.

Żelatynę mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do spęcznienia. Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy ciągle mieszając.  Dodajemy żelatynę, rozkruszoną chałwę i całość miksujemy za pomocą blendera, do rozpuszczenia się wszystkich składników, nie zagotowujemy.

Pozostawiamy do przestygnięcia. 

Kiedy masa przestygnie, będzie gęstnieć zalewamy nią babeczki, które odstawiamy w chłodne miejsce np. lodówki.

Mus pomarańczowy:

Pomarańcze filetujemy, czyli obieramy ze skórki i błonek. Miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny, cukier i podgrzewamy w rondelku od momentu zagotowania ok. 10 min. Sok powinien się zredukować, dodajemy żelatynę i całość miksujemy. Pozostawiamy do schłodzenia. Jeszcze raz całość bardzo dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach tak, aby powstała gładka jednolita masa z bąbelkami. Po 1 dużej łyżce nakładamy na pana cottę i pozostawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce do przestygnięcia.  

Z każdej babeczki delikatnie odchylamy brzeg silikonowej foremki i przez jej odwrócenie zdejmujemy z czekolady.

Babeczki ozdabiamy czereśniami, płatkami czekolady i świeżą miętą. 

12 komentarzy

  1. Anonimowy

    Cudne 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo :*

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    Są piękne i na pewno bardzo smaczne 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Oj były smaczne, bo dawno zjedzone 🙂 Dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. Marlena

    Ale cudnie wyglądają:))

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  4. Grunt to przepis!

    Bardzo, ale to bardzo mi się te babeczki podobają! Podziwiam zwłaszcza samodzielne wykonanie czekoladowych foremek 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję z całego serca 🙂

      Odpowiedz
  5. gin

    Fantastyczne! Wyglądają zjawiskowo 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo, bardzo *)

      Odpowiedz
  6. Karol Borkowski

    Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję bardzo, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami