Jeśli do sosu wina czerwonego dodamy, to ciekawy w smaku sos wytrawny uzyskamy. Polędwiczki cienko pokrojone, na patelni wysmażone, dobrze z sosem i makaronem się komponują i naprawdę smakują.
Składniki
- 250 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 1 cebula szalotka,
- ½ papryczki chili,
- sok z ½ limonki,
- ½ łyżeczki białego pieprzu,
- 2 duże ząbki czosnki,
- olej rzepakowy,
- puszka pomidorów w kostce,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- 3 łyżki sosu salsa,
- 50 ml czerwonego wina wytrawnego,
- ½ łyżeczki cukru,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- listki świeżej bazylii,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 60 g startego sera żółtego.
Przygotowanie
Marynata: 70 ml oleju mieszamy z solą, białym pieprzem, sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na bardzo cienkie plasterki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Mięso smażymy na patelni bardzo krótko, dodajemy szalotkę pokrojoną w kostkę i ją podsmażamy.
Na drugą, dużą patelnię (jeśli nie macie drugiej patelni, to można wysmażone polędwiczki przełożyć do miseczki i na tej samej patelni przygotowywać sos) przelewamy całą zawartość pomidorów z puszki i je dusimy. Do pomidorów dodajemy, pastę pomidorową, salsę, cukier, sos sojowy i wino. Całość zagotowujemy, miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest za gęsty można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.
Do sosu dodajemy wysmażone polędwiczki.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przekładamy na talerz, posypujemy startym serem i dodajemy listki świeżej bazylii.
Super przepis, musisz go podpromować na dompelenpomyslow.pl 🙂
Musi być bardzo smakowity 😉
Tak był smakowity,bo od razu został zjedzony 🙂
Pyszny i pięknie podany 🙂 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Dziękuje i również pozdrawiam 🙂