Wakacje mamy, wiec grilla częściej rozpalamy. Rolady z kurczaka na rożnie grillujemy, a do nich warzywa serwujemy. Filety z kurczaka zielonym farszem zostały nadziane, z którym kuleczki, zostały zmieszane. To groszek mrożony, mój ulubiony. Mięso z batatami idealnie smakowo się komponowało, ale żeby warzyw nie było za mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad” po gołym niebem” podałam.
CZY WIESZ ŻE –Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Składniki
rolada:
- 4 duże filety z kurczaka,
- 4 łyżki sosu-marynata teriyaki,
- 100 g świeżej rukoli,
- pęczek szczypiorku,
- ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- suszona chili świeżo mielona,
- 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
- 1/2 dojrzałego awokado,
ponadto:
- 2 bataty,
- ok. 6 mini papryk kolorowych,
- ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych,
- olej rzepakowy,
- liście świeżego lubczyku,
- sól,
- pieprz,
- 200g – 250g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”.
Przygotowanie
Farsz:
Opłukaną i osuszoną rukolę miksujemy drobno za pomocą blendera. Szczypiorek drobno siekamy, a serek dzielimy na mniejsze kawałki. W misce za pomocą widelca łączymy rukolę, szczypiorek i serek. Następnie dodajemy wydrążony i rozdrobniony miąższ z awokado. Całość doprawiamy pieprzem, chili na ostro i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy.
Rolada z kurczaka, czas grillowanie ok. 30 min.
Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż, tak aby uzyskać dwie duże części (robimy duże kieszenie). Filety obtaczamy w marynacie teriyaki i pozostawiamy na ok. 1 godz. Farsz dzielimy na cztery części i wkładamy je do kurczaka, zamykamy. Przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem i oprószoną pieprzem.
Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki.
Bataty myjemy, suszymy kroimy na mniejsze ćwiartki. Przekładamy do formy aluminiowej (z pełnym dnem), skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy. Dodajemy lubczyk, formę przykrywamy folią aluminiową.
Przygotowujemy również paprykę, myjemy, kroimy na połowę i wydrążamy pestki, pomidorki pozostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy olejem. Przekładamy do foremki aluminiowej i doprawiamy.
Równocześnie grillujemy bataty i mięso. Najkrócej grillują się pomidorki z papryką, więc je później układamy na ruszt.
Rada: do grillowania ziemniaków, zamiast foremki można wykorzystać folię aluminiową. Wystarczy bataty na niej poukładać, zamknąć szczelnie i gotowe.
Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, do foremki z papryką i pomidorkami, wsypujemy groszek (groszek cały czas był w zamrażalniku). Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut.
Rada: pod koniec grillowania mięsa można folię nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.
Roladę podajemy z batatami i warzywami.
0 komentarzy