Grillowana rolada z kurczaka, z batatami i warzywami

26 cze, 2017 | DANIA GŁÓWNE, GRILL, KURCZAK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Wakacje mamy, wiec grilla częściej rozpalamy. Rolady z kurczaka na rożnie grillujemy, a do nich warzywa serwujemy. Filety z kurczaka zielonym farszem zostały nadziane, z którym kuleczki, zostały zmieszane. To groszek mrożony, mój ulubiony. Mięso z batatami idealnie smakowo się komponowało, ale żeby warzyw nie było za mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad” po gołym niebem” podałam.
CZY WIESZ ŻE –Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.

Składniki

rolada:

  • 4 duże filety z kurczaka,
  • 4 łyżki sosu-marynata teriyaki,
  • 100 g świeżej rukoli,
  • pęczek szczypiorku,
  • ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • suszona chili świeżo mielona,
  • 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu,
  • 1/2 dojrzałego awokado,

ponadto:

  • 2 bataty,
  • ok. 6 mini papryk kolorowych,
  • ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych,
  • olej rzepakowy,
  • liście świeżego lubczyku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 200g – 250g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”.

Przygotowanie

Farsz:

Opłukaną i osuszoną rukolę miksujemy drobno za pomocą blendera. Szczypiorek drobno siekamy, a serek dzielimy na mniejsze kawałki. W misce za pomocą widelca łączymy rukolę, szczypiorek i serek. Następnie dodajemy wydrążony i rozdrobniony miąższ z awokado. Całość doprawiamy pieprzem, chili na ostro i mieszamy. Na samym końcu dodajemy mrożony groszek i ponownie mieszamy.

Rolada z kurczaka, czas  grillowanie ok. 30 min.

Filety z kurczaka myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacinamy wzdłuż,  tak aby uzyskać dwie duże części (robimy duże kieszenie). Filety obtaczamy w marynacie teriyaki i pozostawiamy na ok. 1 godz. Farsz dzielimy na cztery części i wkładamy je do kurczaka, zamykamy. Przekładamy na folię aluminiową wysmarowaną olejem i oprószoną pieprzem. 

Filet zwijamy w folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki.

 Bataty myjemy, suszymy kroimy na mniejsze ćwiartki. Przekładamy do formy aluminiowej (z pełnym dnem), skrapiamy olejem, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy. Dodajemy lubczyk, formę przykrywamy folią aluminiową. 

Przygotowujemy również paprykę, myjemy, kroimy na połowę i wydrążamy pestki, pomidorki pozostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy olejem. Przekładamy do foremki aluminiowej i doprawiamy.

Równocześnie grillujemy bataty i mięso. Najkrócej grillują się pomidorki z papryką, więc je później układamy na ruszt.

Rada: do grillowania ziemniaków, zamiast foremki można wykorzystać folię aluminiową. Wystarczy bataty na niej poukładać, zamknąć szczelnie i gotowe.

Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, do foremki z papryką i pomidorkami, wsypujemy groszek (groszek cały czas był w zamrażalniku). Mieszamy i pozostawiamy na kilka minut. 

Rada: pod koniec grillowania mięsa można folię nakłuć wykałaczką w kilku miejscach.

Roladę podajemy z batatami i warzywami.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl