Dzisiejsze babeczki drożdżowe na grillu pieczone, rosły jak szalone. Ciasto z prażonym słonecznikiem przygotowane do których biała czekolada lub kawałki banana zostały dodane. Nie za słodkie, w smaku oryginalne, do szkoły, do pracy idealne.
Składniki
na 9 szt.:
- 5 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 4 łyżki ziaren słonecznika,
- 16 g cukru waniliowego,
- Szczypta soli,
- 2 – 3 kopiate łyżki cukru pudru,
- 400 g mąki tortowej typ. 405,
- 1 mały banan,
- kilka kostek białej czekolady.,
- cukier trzcinowy do posypania,
- ok. 9 płaskich łyżeczek wiórek kokosowych .
Przygotowanie
Potrzebne będą foremki aluminiowe do babeczek.
Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru białego i cukru waniliowego.
W tym czasie słonecznik prażymy na suchej patelni i od razu dodajemy do mleka.
Wbijamy jajka, dodajemy sól i całość miksujemy. Stopniowo wsypujemy mąkę, cały czas miksujemy do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Na dno babeczek dodajemy niewielką ilość wiórek kokosowych, za pomocą łyżki przekładamy ciasto. Dokładamy kawałki banana, lub kostkę czekolady, wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.
Pozostawiamy na ok. 30 min w temp. pokojowej.
Grilla z pokrywą rozgrzewamy do 200°C, na górnej półce układamy foremki z ciastem i grillujemy/pieczemy ok. 20 min.
0 komentarzy