Nie zależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu na patelni w mojej kuchni wylądowały. Tylko czosnek na oleju usmażyłam, ziemniaki, rozmaryn, chili dołożyłam, wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam. Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku nabrały, a dzięki chili ostrość w sobie miały. Można je z mięsem na obiad podawać, ale ja wolę same, tylko ze śmietaną zajadać.
Składniki
- ok. 1 kg młodych ziemniaków (takiej samej wielkości),
- 1 główka czosnku,
- gałązki świeżego rozmarynu,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- ½ świeżej papryczki chili.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy nieobrane ząbki czosnku.
Następnie dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je. Dokładamy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 – 40 min, w zależności od wielkości ziemniaków. W połowie duszenia dodajemy paprykę chili pokrojoną w plasterki. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie, a skórkę mieć przypieczoną.
Ziemniaki można podać z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietaną.
0 komentarzy