Duszone ostre ziemniaki na oleju rzepakowym

6 lut, 2016 | DANIA JARSKIE, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Nie zależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu na patelni w mojej kuchni wylądowały. Tylko czosnek na oleju usmażyłam, ziemniaki, rozmaryn, chili dołożyłam, wodą zalałam, solą i pieprzem posypałam. Pokrywą przykryłam i 40 min dusiłam. Ziemniaki czosnkowo rozmarynowego smaku nabrały, a dzięki chili ostrość w sobie miały.  Można je z mięsem na obiad podawać, ale ja wolę same, tylko ze śmietaną zajadać.    

Składniki

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków (takiej samej wielkości),
  • 1 główka czosnku,
  • gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • ½ świeżej papryczki chili.

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy nieobrane ząbki czosnku. 

Następnie dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je. Dokładamy gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i zalewamy  100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 30 – 40 min, w zależności od wielkości ziemniaków. W połowie duszenia dodajemy paprykę chili pokrojoną w plasterki. Kilka razy odwracamy ziemniaki. Woda powinna całkowicie odparować, ziemniaki w środku być miękkie, a skórkę mieć przypieczoną.

Ziemniaki można podać z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietaną.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl