Wiosna kroczy do nas powoli, więcej czasu na świeżym powietrzu, spędzić każdy woli. Zamiast w kuchni gotować godzinami, warto pospacerować z całymi rodzinami. Przepis na zupę ekspresową warto zanotować i od czasu do czasu szybko ją ugotować. Mrożonki z 9 składników najpierw podsmażamy, ziołami, przyprawami doprawiamy, miksujemy i z jarmużem zagotowujemy. Z czarnuszką podajemy i już po chwili zupę jemy. Zupa z warzyw kolorowych jest przygotowana, ale w innej formie jest podana. Moje dzieci niektórych warzyw nie zjadają, a tu je sprytnie schowane mają. To takie moje kombinowanie, na zdrowe warzywne danie.
Składniki
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 450 g mrożonek – Zupa Wiosenna 9- składnikowa Hortex,
- ok. 8 mrożonych kostek siekanego jarmużu Hortex,
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 1 łyżeczka suszonej mięty,
- ½ mielonej papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- sól do smaku,
ponadto:
- czarnuszka do posypania.
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy mrożone wiosenne warzywa i całość podgrzewamy. Dodajemy sos sojowy, ciągle mieszając podsmażamy warzywa do momentu wchłonięcia sosu.
Wlewamy ok. 1 litra gorącej wody, gotujemy warzywa do miękkości. Dodajemy zioła i przyprawy: czosnek niedźwiedzi, miętę, paprykę słodką i wędzoną. Całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dopiero teraz dodajemy jarmuż, całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Po dodaniu jarmużu, nie miksujemy już zupy.
Przed podaniem posypujemy chrupiąca czarnuszką.
0 komentarzy