Makaron bezglutenowy ze szparagami i pestkami dyni

17 lut, 2021 | SZPARAGI, DANIA JARSKIE, DYNIA, MAKARON | 0 komentarzy

Czas na szybkie i zdrowe gotowanie, a zaznaczam, że to żadne kulinarne wyzwanie, bo danie jest banalne, ale za to w smaku idealne. Ja wersję wegańską przygotowałam i  dla tych, co na diecie są bezglutenowej, też bo makaron bez glutenu dodałam.  Mój jest dyniowy, dzięki temu talerz jest bardziej kolorowy, ale można to danie z dowolnym spaghetti przygotować się w nim rozsmakować. Można też dodać sera startego, grana padano, parmezanu, czy mozzarelli sera lżejszego.
 

Składniki

  • 300 g makaronu bezglutenowego spaghetti np.  dyniowy,
  • 500 g zielonych szparagów,
  • 1 średnia biała cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • pęczek koperku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonej posiekanej trawy cytrynowej,
  • szczypta cukru,
  • prażone pestki dyni.

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Cebulę kroimy w kostkę, szczypiorek drobno siekamy.Pestki z dyni można dodatkowo uprażyć na suchej patelni, będą bardziej chrupiące.

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki,  kroimy na 2-3 części.   

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na nim cebulę. Dodajemy szparagi, trawę cytrynową, sól, cukier i podsmażamy 2-3 min (zależy od grubości naszych szparagów), mają być al dente.

Makaron dodajemy bezpośrednio z wody, posiekany koperek, doprawiamy pieprzem i delikatnie mieszamy. Całość posypujemy pestkami dyni.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl