Warsztaty w klasie 3a SP1 w Sanoku. W poniedziałek 09.10.2017 r. po raz trzeci warsztaty z dziećmi prowadziłam, pyszne, batony bakaliowe z nimi robiłam.
Na 6 grup ich podzieliłam i zadania rozdzieliłam. Najpierw o bakaliach im poopowiadałam, a następnie z przepisem zapoznałam. Dzieci wszystkie składniki odważyły, a owoce suszone na drobne kawałeczki pokroiły. Pestki słonecznika z moją pomocą uprażyły i dokładnie w mikserze zmieliły.
Każda grupa, swoje owoce suszone dokładnie zmiksowała, słonecznik, płatki owsiane do masy dodała, jeszcze raz zmiksowała i z orzeszkami całość zmieszała. Tak przygotowaną masę na andrut przełożyły, swoimi małymi paluszkami równomiernie rozłożyły, drugim przykryły, docisnęły, żeby składniki się przykleiły.
Na małe kawałki pokroiłam i dzieci do zjadania zaprosiłam. Wszystkim bardzo smakowały, z uśmiechem na ustach, blaskiem w oczach słodkie (bez cukru) batoniki zjadały. Uważam, że takie batoniki warto w domu przygotowywać i dzieci do nich przekonywać. Zamiast przesłodzone (z cukrem, tłuszczem) batony kupować, takie domowe z bakalii, na przekąskę swoim dzieciom do szkoły zapakować.
Pamiętajcie, dzieci do wspólnego gotowania zachęcajcie, niech się angażują, niech się małymi kucharzami poczują, a wiadomo, że jak coś się samemu przygotowuje to i lepiej smakuje.
PRZEPIS NA BATONY POD ZDJĘCIAMI
Składniki
- 100 g suszonych moreli,
- 30 g rodzynek,
- 50 g suszonych daktyli,
- 40 g żurawiny,
- 2 suszone figi,
- 30 g pestek słonecznika,
- 15 g płatków owsianych błyskawicznych,
ponadto:
- kilka dowolnych orzechów np.: pistacjowe, laskowe, ziemne, włoskie,
- andruty.
0 komentarzy