Batony bakaliowe – smaczne, zdrowe – warsztaty dla dzieci

12 paź, 2017 | CIASTECZKA, MAŁE I DUŻE PRZYGODY KULINARNE, PRZEKĄSKA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Warsztaty w klasie 3a SP1 w Sanoku. W poniedziałek 09.10.2017 r. po raz trzeci warsztaty z dziećmi prowadziłam, pyszne, batony bakaliowe z nimi robiłam.

Na 6 grup ich podzieliłam i zadania rozdzieliłam. Najpierw o bakaliach im poopowiadałam, a następnie z przepisem zapoznałam. Dzieci wszystkie składniki odważyły,  a owoce suszone na drobne kawałeczki pokroiły. Pestki słonecznika z moją pomocą uprażyły i dokładnie w mikserze zmieliły.

Każda grupa, swoje owoce suszone dokładnie zmiksowała, słonecznik, płatki owsiane do masy dodała, jeszcze raz zmiksowała i z orzeszkami całość zmieszała. Tak przygotowaną masę na andrut przełożyły, swoimi małymi paluszkami równomiernie rozłożyły, drugim przykryły, docisnęły, żeby składniki się przykleiły.

Na małe kawałki pokroiłam i dzieci do zjadania zaprosiłam. Wszystkim bardzo smakowały, z uśmiechem na ustach, blaskiem w oczach słodkie (bez cukru) batoniki zjadały. Uważam, że takie batoniki warto w domu przygotowywać i dzieci do nich przekonywać. Zamiast przesłodzone (z cukrem, tłuszczem) batony kupować, takie domowe z bakalii, na przekąskę swoim dzieciom do szkoły zapakować. 

Pamiętajcie, dzieci do wspólnego gotowania zachęcajcie, niech się angażują, niech się małymi kucharzami  poczują, a wiadomo, że jak coś się samemu przygotowuje to i lepiej smakuje. 

PRZEPIS NA BATONY POD ZDJĘCIAMI

Składniki

  • 100 g suszonych moreli,
  • 30 g rodzynek,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 40 g żurawiny,
  • 2 suszone figi,
  • 30 g pestek słonecznika,
  • 15 g płatków owsianych błyskawicznych,

ponadto:

  • kilka dowolnych orzechów np.: pistacjowe, laskowe, ziemne, włoskie,
  • andruty.

 

Przygotowanie

Słonecznik prażymy na suchej patelni i rozdrabniamy za pomocą miksera lub blendera.
Morele, daktyle i figi kroimy na mniejsze kawałki, wystarczy na 2-4 części. W mikserze rozdrabniamy wszystkie owoce (te pokrojone oraz żurawinę i rodzynki) do momentu, aż powstanie zwarta, klejąca kula. Następnie dodajemy słonecznik, płatki i jeszcze raz miksujemy, żeby połączyły się składniki. 
Na samym końcu dodajemy swoje ulubione orzechy i krótko miksujemy tak, aby pozostały większe kawałki.
 
Masę przekładamy na andruta (ok. 6 cm na 9 cm), drugim go przykrywamy. Na wierzch kładziemy deskę do krojenia i obciążamy. Kroimy na dowolne kształty, jak lubimy. 
 
Rada: można przed przełożeniem masy, andruty posmarować cienko masłem orzechowym. Uzyskamy smak bardziej orzechowy z lekko słonym akcentem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl