Kuskus perłowy z bobem, boczkiem i ziołami

7 sie, 2021 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, KUSKUS | 0 komentarzy

Świeży bób tylko sezonowo, w lecie mamy, więc z wielkim smakiem go zjadamy. Sam smakuje idealnie, ale jako dodatek do dań sprawdzi się genialnie. Polecam z kuskusem perłowym, boczkiem i ziołami przygotować, a z pewnością nie będziecie żałować.

Składniki

  • 1 kg świeżego bobu,
  • 2 białe cebule,
  • 200 g kuskusu,
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 2 pęczki zielonej pietruszki,
  • 50 g masła,
  • listki świeżej mięty.

Przygotowanie

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki (jeśli jest bardzo miękka, nie musimy jej zdejmować). Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z masłem.

Cebule i boczek kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy boczek, przesmażamy 2 min. Następnie dodajemy bób, kuskus, całość podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą do smaku i mieszamy z posiekaną pietruszką.

Podajemy z listkami mięty.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl