Świeży bób tylko sezonowo, w lecie mamy, więc z wielkim smakiem go zjadamy. Sam smakuje idealnie, ale jako dodatek do dań sprawdzi się genialnie. Polecam z kuskusem perłowym, boczkiem i ziołami przygotować, a z pewnością nie będziecie żałować.
Składniki
- 1 kg świeżego bobu,
- 2 białe cebule,
- 200 g kuskusu,
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach,
- 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek bazylia,
- sól do smaku,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy,
- 2 pęczki zielonej pietruszki,
- 50 g masła,
- listki świeżej mięty.
Przygotowanie
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, obieramy ze skórki (jeśli jest bardzo miękka, nie musimy jej zdejmować). Kuskus gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z masłem.
Cebule i boczek kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulkę, dodajemy boczek, przesmażamy 2 min. Następnie dodajemy bób, kuskus, całość podgrzewamy. Doprawiamy pieprzem, solą, kurkumą do smaku i mieszamy z posiekaną pietruszką.
Podajemy z listkami mięty.
0 komentarzy