Przepis na pyszne bułeczki z serem feta. Sprawdź jak je przygotować oraz jakie przybory kuchenne doskonale się do tego sprawdzą. Polecamy!
Drożdżowe bułeczki serem feta nadziane, na patelni podsmażane. Na ciepło na zimno wyśmienicie smakują, delikatnością zaskakują. Można z innym serem bułeczki przygotować, swoimi smakami zaczarować. Ja je z żółtym serem z przyprawą na pizzę wypełniłam i na mojej ulubionej patelni podsmażyłam.
Doskonałym elementem wyposażenia kuchni, który doskonale sprawdzi się także w tym przepisie, jest patelnia Woll Diamond głęboka 28 cm. Najwyższej jakości patelnie dostępne są w sklepie internetowym Patelnie Tytanowe.
Składniki
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 420 g mąki pszennej na pizzę typ 00,
- 250 ml ciepłej wody ok. 35°c,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
ponadto:
- ok. 150 g sera feta lub startego żółtego sera mozzarella,
- pieprz do smaku,
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Zaczyn: do dużej miski wlać wodę, dodać rozkruszone drożdże, cukier, 100 g mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć workiem foliowym, pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 min.
Do zaczynu dodać oliwę, mąkę wymieszaną z solą i zagnieść na elastyczne, gładkie ciasto. Uformować kulę, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Ser rozdrobnić za pomocą widelca, wymieszać z pieprzem.
Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na 16 porcji. Z każdej uformować kulkę, spłaszczyć, na środek nałożyć małą łyżeczkę sera i przykryć ciastem, skleić jak sakiewkę. Uformować kulkę, położyć stroną łączenia i delikatnie rozwałkować na plaski krążek o średnicy ok. 5-6 cm.
Przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Piec na patelni bez tłuszczu pod pokrywą po ok. 3 min z każdej str. Doskonale sprawdzi się do tego głęboka patelnia Woll Diamond 28 cm.
Fantastycznie to wygląda, zatem wykonam i sprawdzę czy tak samo smakuje.
Dziękuję bardzo, polecam też wypełnić startym żółtym zerem na pizzę, doprawić np. przyprawą do pizzy, uformować małe kulki i wykonać wszystko jak w przepisie. Dzieciom smakują bardziej bo smakują jak pizza 🙂