Proziaki, czyli chlebek sodowy, na Podkarpaciu dobrze są znane i z różnymi dodatkami słodkimi czy słonymi są podawane. Maślankę albo zsiadłe mleko, czy kefir z jajkami, cukrem mieszamy, następnie mąkę, sodę oczyszczoną i sól dokładamy, ciasto wyrabiamy, dowolne kształty wycinamy. Na suchej patelni pieczemy i już smaczne proziaki jemy.
Składniki
na ok. 20 szt.
- 500 g maślanki w temp. pokojowej,
- 2 jajka M,
- 700 g mąki pszennej tortowej,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Appetita,
- 1 pełna łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
ponadto:
- mąka do podsypania.
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z sodą i solą – tzw. suche składniki.
Do dużej miski wlać maślankę, wbić jajka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesiane suche składniki. Na początku mieszać dużą np. drewnianą łyżką, a kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką. Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min w temp. pokojowej.
Ciasto zrolować na wałek, pokroić na ok. 20 części, uformować kule wielkości mandarynki. Ułożyć w odstępach na desce podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm.
Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.
Piec z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.
0 komentarzy