Proziaki – chlebek sodowy

2 gru, 2021 | PIECZYWO, DANIA REGIONALNE, PRZEKĄSKA | 0 komentarzy

Proziaki, czyli chlebek sodowy, na Podkarpaciu dobrze są znane i z różnymi dodatkami słodkimi czy słonymi są podawane. Maślankę albo zsiadłe mleko, czy kefir z jajkami, cukrem mieszamy, następnie mąkę, sodę oczyszczoną i sól dokładamy, ciasto wyrabiamy, dowolne kształty wycinamy. Na suchej patelni pieczemy i już smaczne proziaki jemy.

Składniki

na ok. 20 szt.

  • 500 g maślanki w temp. pokojowej,
  • 2 jajka M,
  • 700 g mąki pszennej tortowej,
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Appetita,
  • 1 pełna łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,

ponadto:

  • mąka do podsypania.

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z sodą i solą – tzw. suche składniki.
Do dużej miski wlać maślankę, wbić jajka, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesiane suche składniki. Na początku mieszać dużą np. drewnianą łyżką, a kiedy ciasto będzie stawiać opór, wyrobić ręką.  Ciasto powinno być luźniejsze niż na pierogi. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min w temp. pokojowej.

Ciasto zrolować na wałek, pokroić na ok. 20 części, uformować kule wielkości mandarynki. Ułożyć w odstępach na desce podsypaną mąką i spłaszczyć za pomocą dna kubka, na grubość ok. 1 -1 1/2 cm. 

Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. 

Piec z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl