Makaron z kurkami, boczniakami i fetą

15 cze, 2025 | DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, GRZYBY, MAKARON | 1 komentarz

Mamy sezon na kurki – więc szalejemy! Grzyby z makaronem ze smakiem jemy. Najlepiej prosto z patelni smakują, w połączeniu z boczniakami makaron czarują. Proponuję szybkie, aromatyczne danie makaronowe, które w połączeniu z grzybami i świeżymi ziołami jest wyjątkowe. Pieprzem czarnym, zielonym i chili wyostrzone, sokiem i skórką z cytryny doprawione. Całosć z rozkruszoną fetą podane, i po 20 min przygotowania z wielkim smakiem zjadane.

Składniki

na 3 porcje:

  • 200 g makaronu (np. muszelki)
  • 200 g świeżych kurek
  • 250 g boczniaków
  • 2 cebulki dymki
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • świeżo mielone przyprawy: pieprz czarny, pieprz zielony, płatki chili
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego
  • sok z cytryny – do smaku
  • otarta skórka z cytryny – do smaku
  • ser feta – do podania
  • sól – do smaku (opcjonalnie, na końcu)

      Przygotowanie

      Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować składniki:

      Kurki oczyścić, używając metody z mąką: zasypać je 1–2 łyżkami mąki, dokładnie obtoczyć, zalać zimną wodą, zamieszać i odcedzić. Następnie przelać dobrze bieżącą wodą – to skutecznie usuwa piasek bez nadmiernego moczenia grzybów.

      Boczniaki oczyścić, odciąć końcówki, pokroić w paski. Cebulki dymki drobno posiekać – oddzielnie białą część i szczypior. Pietruszkę również posiekać.

      Na dużej patelni rozpuścić masło, podsmażyć białą część cebulki. Dodać boczniaki i smażyć przez 2–3 minuty. Następnie dorzucić kurki i smażyć razem – najlepiej bez mieszania na początku, by się lekko przyrumieniły. Doprawić pieprzem i płatkami chili (sól dodać tylko na końcu, jeśli potrzeba).

      Wlać chochelkę wody z gotującego się makaronu, dodać śmietankę i sos sojowo-grzybowy. Gotować chwilę, aż sos się lekko zredukuje.

      Dodać odcedzony makaron, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i otartą skórką, ewentualnie szczyptą soli. Podawać z rozkruszoną fetą na wierzchu.

      1 komentarz

      1. Marzynia

        Moni, wspaniały ten makaron! Nie przyszłoby mi do głowy takie połączenie smaków. A patentu z kurkami nie znałam, wypróbuję takie czyszczenie, jeśli w ogóle się pojawią w naszym lesie 🙂

        Odpowiedz

      Wyślij komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Te dania też mogą Cię zainteresować

      Czego szukasz?

      Przepisy według kategorii

      Kategorie

      b

      Popularne przepisy

      Z

      Odwiedź moje profile

      Przepisy.pl
      Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
      zBLOGowani.pl