Grzyby, które samemu w lesie znajdujemy, najchętniej jemy. Tylko te jadalne ! zbierajcie i z nimi dania przyrządzajcie
Świeże mają smak i zapach wyjątkowy, szkoda, że tylko sezonowy. Chociaż w tym roku mało ich znajduję, to zawsze coś z nich wykombinuję. Tym razem babeczki z ciasta francuskiego przygotowałam, do których nadzienie z grzybów leśnych i cukinii schowałam. Farsz na ostro doprawiłam, a dno ciasta serem żółtym wyłożyłam.
Składniki
ok. 12 babeczek:
- ok. 2 szt. gotowego ciasta francuskiego,
- 350 oczyszczonych leśnych grzybów (prawdziwki, borowiki),
- 1 niewielka cukinia ok. 350 g,
- 1 kopiasta łyżka masła klarowanego,
- 1 duża biała cebula,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
- kilka plasterków żółtego sera,
- pęczek zielonej pietruszki,
- 1 jajko do posmarowania ciasta.
Przygotowanie
Przygotowujemy silikonowe foremki do pieczenia babeczek.
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, cebulę w drobną kostkę , a cukinię kroimy w cienkie słupki lub trzemy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebulę, dodajemy grzyby i całość smażymy. Doprawiamy, solą, pieprzem, curry, dokładamy cukinię i całość smażymy (krótko) do odparowania wody. Dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Piekarnik nastawiamy na ok. 210°C.
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach ok. 12/12cm.
Do foremek wkładamy ciasto tak, aby wystawało na zewnątrz. Na dno ciasta układamy ser żółty i wypełniamy przygotowanym farszem. Rogi ciasta łączymy przez mocne ich dociśnięcie, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy curry i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.
0 komentarzy