Zaznacz stronę

Drożdżowe zawijaki makowe

24 Gru, 2016 | BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Rodzina cała się zjechała i coś słodkiego by posmakowała. Drożdżowe zawijaki makowe, na taką okazję będą wyjątkowe. Może wydawać się, że dużo składników i czasu ich przygotowanie zajmuje, jednak taka ilość i prostota przygotowania zapewniam, zaskakuje. Składniki na ciasto praktycznie jest miksowane, tylko pod koniec ręcznie jest zagniatane. Masa makowa jest już gotowa, więc tylko trzeba ją na cieście rozsmarować, roladki przygotować, na blachę poprzekładać, zachowując odstępy dowolnie poukładać, do wyrośnięcia pozostawić i tylko na 15 min do piekarnika wstawić. Każdą porcję sobie odrywamy i makowe zawijaki ze smakiem zjadamy.

Składniki

ciasto:

  • 100 g masła,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 400 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 60 g cukru pudru,
  • ok. 900 g mąki – typ 480,
  • szczypta soli,

ponadto:

  • 850 g masy makowej z bakaliami, 1 duża puszka Bakalland,
  • jajko do posmarowania,
  • mąka do podsypania,
  • cukier puder.

Przygotowanie

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się rozpuści. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia.

W dużym naczyniu (np. plastikowa miska) miksujemy jajka z cukrem. Wlewamy mleko z roztopionym masłem i drożdżami, nadal miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Ponownie zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części, w razie potrzeby dodajemy mąki.

Rozwałkowujemy na prostokąt o długości 60 cm i szerokości 30 cm (ciasto podsypujemy mąką).Na środku, po całej długości nakładamy łyżką połowę masy bakaliowej. Rozsmarowujemy ją równomiernie na całym płacie (dłuższy brzeg ok. 1 cm nie smarujemy, lepiej nam się później sklei ciasto). Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwijamy ciasto w roladę.

Rada: jeśli nie macie stolnicy sylikonowej, ciasto można rozwałkować na papierze do pieczenia, łatwiej będzie nam zwinąć je w roladę.

Za pomocą ostrego noża kroimy roladę na równe krążki (szerokość ok. 4 cm) i od razu układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Tą samą czynność powtarzamy z drugi kawałkiem ciasta.

Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min.

Piekarnik nastawiamy na 190°C – 200°C.

Przed pieczeniem wierzch roladek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy na 2 poziomie od dołu ok. 15-20 min, ostatnie 5 min pieczenia ciasto przykrywamy papierem do pieczenia.

Rada: czas pieczenia uzależniony jest piekarnika, przed wyjęciem sprawdzamy ciasto za pomocą testu patyczka.

Ciasto po lekkim przestygnięciu  posypujemy cukrem pudrem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl

Pin It on Pinterest

Podziel się smakołykami