Pieczona golonka z indyka

1 maj, 2020 | INDYK, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Małe, podobnej wielkości golonki z indyka zamarynowałam, upiekłam i ze smakiem się nimi zajadałam. Marynatę z sosu sojowego, musztardy Dijon, czerwonej cebuli i czosnku przygotowałam, oraz dużą ilość przypraw do niej dodałam. Całą noc w lodówce sobie leżały i smakami się mieszały. Do pieczenia jeszcze marchewkę i pietruszkę korzeń dodałam i w rękawie foliowym wypiekałam. Wyszły znakomicie i smakowały wyśmienicie. Mięso, to co od razu nie zostało zjedzone, na drugi dzień do innego dania zostało dołożone. 

Składniki

  • 5 małych, podobnej wielkości golonek z indyka (1.80 kg),

marynata:

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego,

  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki mielonej,

  • 1 płaska łyżeczka całego kminku,

  • 4 liście laurowe,

  • 8 ziaren ziela angielskiego,

  • 2 duże łyżki musztardy Dijon (bardzo ostrej),

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 duża cebula czerwona,

ponadto:

  • 2 marchewki,

  • 1 duża pietruszka korzeń,

  • świeża nać pietruszki,

  • świeży koperek.

 

Przygotowanie

Marynata:

Sos sojowy mieszamy z musztardą, pieprzem, papryką i kminkiem. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę i dodajemy do marynaty. Dokładamy ziela angielskie i mocno rozkruszone liście laurowe, całość mieszamy. Można dodać niewielką ilość soli.

Mięso myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i nacieramy marynatą. (Trochę cebuli z marynatą można włożyć pod skórkę).

Przekładamy do pojemnika, zamykamy i odstawiamy  na całą noc do lodówki.

Następnego dnia przygotowujemy dość długi kawałek rękawa foliowego do pieczenia, wiążemy  go z jednej strony i wkładamy mięso z całą zawartością. Dodajemy obraną i pokrojoną w grubsze plastry marchewkę oraz pietruszkę. Wiążemy drugi koniec rękawa, przekładamy do żaroodpornego, otwartego naczynia.

Wstawiamy do piekarnika na środkowy lub niższy poziom, i pieczemy w  190°C ok. 90 min.

Po tym czasie wyciągamy brytfankę, rozcinamy rękaw i całą zawartość przekładamy do naczynia. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, żeby nam się skórka przypiekła.

Rada: czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek i mocy piekarnika. Przed wyciągnięciem należy sprawdzić czy są miękkie.

Przed podaniem dodajemy np. świeży koperek i pietruszkę.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl