Gołąbki z ziemniakami – tradycja

19 maj, 2019 | DANIA GŁÓWNE, DANIA REGIONALNE, GOŁĄBKI, Wszystkie przepisy | 3 Komentarze

Gołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, niebanalne, ale kiedy przyprawy z ziołami, dodałam, to jeszcze lepszy smak ich uzyskałam. Wiele razy już je przygotowywałam i przez sposób pieczenia idealną delikatność uzyskałam. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swój tajemny przepis na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem, pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie oszalałam. Potem nastał czas, gdy o nich się zapomniało, już ich na obiad się nie podawało. Po długich latach o nich sobie przypomniałam, ale już sama je przygotowałam. Mama na szybko przepis mi zapisała i na moje gołąbki z niecierpliwością czekała. Nie byłabym sobą, gdybym coś nie pozmieniała, gdybym trochę w przepisie nie namieszała. Do farszu np. kiszki ziemniaczanej dodałam, czy w czerwonej kapuście je pozawijałam. Zawsze wychodziły idealnie, smakowały genialnie. Babci, mamy przepis sprawdzony, ale mój zmodyfikowany inaczej doprawiony. Gołąbki ziemniaczane to powrót w odległe lata gdzie mama w kuchni królowała, z ja jej ukochana córka wszystko ze smakiem zjadała.

Składniki

farsz:

  • 2 kg polskich ziemniaków,
  • 2 białe cebule (ok. 100 g),
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków z ziołami,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka soli, do smaku,

pozostałe składniki:

  • 1 główka białej kapusty (ok.  2 kg),
  • ok. 200 ml bulionu warzywnego,
  • świeży koperek.

Przygotowanie

Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie.

Farsz:

Ziemniaki obieramy, trzemy na bardzo drobnej tarce jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w misce, pozostawiamy na 2 min, żeby odciekły z nadmiaru wody. Odsączone ziemniaki przekładamy do miski, wlewamy ok. 250 ml gorącej wody, mieszamy. Ziemniaki ponownie przekładamy do sita. W ten sposób farsz do ziemniaków po upieczeniu nam nie ściemnieje.

Wodę z ziemniaków (nie wylewamy, będzie nam potrzebna !) odlewamy do rondelka, a do skrobi, która pozostała na dnie dodajemy odciśnięte  ziemniaki.
Ziemniaki powinny być soczyste, jak za dużo odciśniemy, to po upieczeniu mogą być za twarde.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle klarowanym z dodatkiem soli. Do tartych ziemniaków dodajemy cebulę, pieprz czarny, przyprawę do ziemniaków z ziołami, a na samym końcu sól do smaku, całość dokładnie mieszamy.

Rada: jeśli chcemy sprawdzić, czy farsz jest odpowiednio doprawiony, nie kosztujemy surowego, wystarczy go podsmażyć  na patelni. Smak powinien być wyrazisty lekko ostry.

Kapusta:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.  Kapustę należy sparzyć, przekładamy na cedzak.

Gołąbki:

Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy grube  nerwy. Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

Gołąbki układamy w dużej formie (najlepiej płaskiej) żaroodpornej do pieczenia.

Zimny bulion mieszamy z ok. 200 ml wody z odciśniętych ziemniaków. Zalewamy nim gołąbki, które przykrywamy pozostałymi  liśćmi, pokrywą lub folią aluminiową.

Gołąbki pieczemy ok. 90 min w 200°C, 15 min przed końcem ściągamy folię.

Rada: żeby gołąbki szybciej się zagrzały, najpierw temperaturę ustawiamy na 220°C i tak pieczemy przez 30 min, a później ją zmniejszamy.

Gołąbki podajemy ze świeżym koperkiem, a jeśli ktoś lubi można też z kwaśną śmietaną.

3 komentarze

  1. Anonimowy

    Jadłam takie gołąbki kupę lat temu.Nigdy nie odważyłam się je zrobić.
    Co to kiszka ziemniaczana?

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Gołąbki pycha :), a kiszkę ziemniaczaną można kupić w sklepie, ale proszę zobaczyć na inne gołąbki, są też przepisy bez jej użycia 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Moniki Smakołyki

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Zapraszam na chleb słonecznikowy, ale taki trochę nietypowy, bo całych ziaren w nim nie znajdziecie, a nawet...

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl