Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą.
Składniki
ciasto kruche:
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g schłodzonego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- szczypta soli.
pozostałe składniki:
- 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior, głąbiki brokuła, brokuły )
- 100 g startego sera żółtego,
- 50 g serka topionego śmietankowego,
- 1 filet z kurczaka,
- 200 ml śmietany,
- 2 jajka,
- 100 g kukurydzy z puszki,
- 6 oliwek zielonych w plasterkach,
- kiełki rzodkiewki do dekoracji,
- zielona pietruszka do dekoracjo,
- 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wsypujemy warzywa i podsmażamy je ok. 3 -4 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je na talerz. Filet myjemy, kroimy w małe kawałki i podsmażamy na patelni gdzie wcześniej przygotowywane były warzywa. Również doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
ciasto:
Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 2 łyżki koperku, 1 jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy, aby podczas pieczenia nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min.
masa:
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy warzywa, mięso (kilka warzyw zostawiamy). Zalewamy masą śmietanowo-serowo-jajeczną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 30-35 min.
Do pozostałego startego sera dodajemy kukurydzę i mieszamy. 10 min przed końcem pieczenia, na wierzch tarty dodajemy ser z kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw. Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna. Przed podaniem tarty dodajemy, oliwki, zieloną pietruszkę i kiełki rzodkiewki.
0 komentarzy