Ciasto na pizzę z mąki chlebowej wyrobiłam i dzięki niej tradycyjne ciasto zmieniłam. Na duży krążek je rozwałkowałam, na obrzeżach ser camembert poukładałam, ciasto w przerwach pozaginałam i fajny kształt pizzy uzyskałam. Środek ketchupem zmieszanym z sosem chili posmarowałam, oliwki i pomidorki cherry tylko dodałam. Pizza na grillu piekła się idealnie, a po dodaniu szynki dojrzewającej, cebulki ze szczypiorkiem i bazylii smakowała genialnie. Pizzą tą można kilka osób na raz częstować i pozostało Wam tylko jej spróbować. Myślę, że w piekarniku jak ją upieczecie, to również w niej się rozsmakujecie.
Składniki
ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 1100,
- 250 ml ciepłej wody,
- 40 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
pozostałe składniki:
- 250 g sera camembert okrągłego,
- ok. 12 całych zielonych oliwek,
- 100 g szynki dojrzewającej,
- kilka szt. pomidorków cherry,
- 1 łyżka sosu chili,
- 4-6 łyżek ketchupu łagodnego,
- 15 g startego sera grana padano,
- młode cebulki ze szczypiorkiem,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą cześć mąki, sól i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę(w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki).
Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki). Ser camembert kroimy na ok 16 trójkącików, które układamy w równych odstępach na obrzeżach ciasta (patrz zdjęcia). Ciasto pomiędzy serem zaginamy do środka i dociskamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Ketchup mieszamy z sosem chili. Smarujemy nim środek ciasta, następnie posypujemy startym żółtym serem, dodajemy oliwki pokrojone w plasterki i pomidorki w ćwiartki.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 220°C.
Kilka min (ok.2-5 min) przed końcem dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki szynkę.
Przed podaniem pizzy dodajemy listki świeżej bazylii i pokrojoną w plasterki cebulkę ze szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem.
Rada: szynkę dojrzewającą można dodać po upieczeniu pizzy, nie trzeba jej zapiekać i tak zrobi się ciepła, a jej smak pozostanie.
Świetna pizza, super ma te brzegi z tym serkiem. Genialny pomysł 🙂
Dziękuję 🙂 a ser camembert fajnie się z trójkącików wylewa na pizzę 🙂 polecam i pozdrawiam 🙂
Czy w tej pizzy konieczny jest ten kamień? Czy da się ją upiec na grillu na blaszce?
Kamień dodatkowo chroni przed przypaleniam ciasta od spodu, blaszka będzie za cienka 🙂 Tą pizzę można na blaszcze upiec w piekarniku :)Pozdrawiam 🙂
Nasza rodzinka zamawia pizzę na szybkapizza.pl. Znakomite ciasto!