Ciasto na placki z różnych warzyw ?? przygotowałam, do którego dla zagęszczenia płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej dodałam. Jednak, dla ich urozmaicenia cienkie, pokrojone kabanosy dorzuciłam i na złoty kolor wysmażyłam. Takie placki chrupiące z kwaśną śmietaną podałam i świeżą rukolę do nich dodałam.
Składniki
- kilka cienkich kabanosów,
- 250 g obranych ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 1 średnia marchew,
- 150 g miąższu dyni,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy do smaku,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie
Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze).
Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski.
Do ziemniaków dodajemy, marchew z cukinią, płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, koperek, mąkę i wszystko razem mieszamy.
Kabanosy kroimy na plasterki i dodajemy do ciasta.
Placki smażymy na oleju, na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Możemy podawać ze śmietaną i rukolą.
Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło 🙂 Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
Jakie tam arcydzieło 🙂 ale dziękuje bardzo 🙂