Tarta z kurczakiem, pieczarkami w sosie śmietanowo – ziołowym

16 wrz, 2018 | KURCZAK, TARTA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Zapraszam na tartę, którą z kurczakiem oraz pieczarkami przygotowałam, i na bazie sosu śmietanowo – ziołowego zapiekałam. Sos gotowy ze śmietanką, serem połączyłam i fajnie przyprawami doprawiłam. Tarta wyszła niebanalnie, smakowała oryginalnie.

Składniki

na formę o średnicy 30 cm:

ciasto: 

  • 100 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0pcjonalnie 1-2 łyżki wody,

ponadto:

  • 1 opakowanie Pomysł na…Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary,
  • 0,5 kg filetu z kurczaka,
  • 300 g świeżych pieczarek,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki masła klarowanego,,
  • 250 ml śmietanki 30 %,
  • 2 jajka,
  • ½ łyżeczki garam masala,
  • suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • sól do smaku,
  • szczypta cukru,
  • 1 łyżka kapary,
  • 30 g startego sera grana padano,
  • świeża bazylia.

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min, wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Rada: z ciast robimy kulę, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy, nie będzie nam się rozdzielało i przyklejało do wałka. 

Kurczak:

Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy na kostkę o 3/3 cm. Cebulę kroimy w paski, a pieczarki w mniejsze kawałki.

Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z dodatkiem cukru, dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy, delikatnie doprawiamy solą i przekładamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy kawałki mięsa, doprawiamy go pieprzem, chili i szczyptą soli ( nie używamy dużo soli ponieważ sos Winiary już wystarczająco jest doprawiony). Kurczaka mieszamy z pieczarkami i cebulą, całość doprawiamy przyprawą garam masala.

Sos :

Jajka roztrzepujemy, dolewamy  śmietanki, dodajemy opakowanie Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary i dokładnie mieszamy.

Kurczaka z pieczarkami przekładamy na upieczone ciasto, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.

Tak przygotowaną tarte pieczemy w 180°C, ok. 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Przed podaniem dodajemy świeże listki bazylii.

Według mojego przepisu ⇒ WINIARY 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl