Zapraszam na tartę, którą z kurczakiem oraz pieczarkami przygotowałam, i na bazie sosu śmietanowo – ziołowego zapiekałam. Sos gotowy ze śmietanką, serem połączyłam i fajnie przyprawami doprawiłam. Tarta wyszła niebanalnie, smakowała oryginalnie.
Składniki
na formę o średnicy 30 cm:
ciasto:
- 100 g masła,
- 250 g mąki,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka soli,
- 0pcjonalnie 1-2 łyżki wody,
ponadto:
- 1 opakowanie Pomysł na…Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary,
- 0,5 kg filetu z kurczaka,
- 300 g świeżych pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- 2 łyżki masła klarowanego,,
- 250 ml śmietanki 30 %,
- 2 jajka,
- ½ łyżeczki garam masala,
- suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- sól do smaku,
- szczypta cukru,
- 1 łyżka kapary,
- 30 g startego sera grana padano,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przenosimy do formy i dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C, pieczemy ok. 20 min, wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: z ciast robimy kulę, układamy ją pomiędzy folię spożywczą, spłaszczamy dłonią, a następnie rozwałkowujemy, nie będzie nam się rozdzielało i przyklejało do wałka.
Kurczak:
Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy na kostkę o 3/3 cm. Cebulę kroimy w paski, a pieczarki w mniejsze kawałki.
Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z dodatkiem cukru, dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy, delikatnie doprawiamy solą i przekładamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy kawałki mięsa, doprawiamy go pieprzem, chili i szczyptą soli ( nie używamy dużo soli ponieważ sos Winiary już wystarczająco jest doprawiony). Kurczaka mieszamy z pieczarkami i cebulą, całość doprawiamy przyprawą garam masala.
Sos :
Jajka roztrzepujemy, dolewamy śmietanki, dodajemy opakowanie Kurczaka w sosie śmietanowo – ziołowym Winiary i dokładnie mieszamy.
Kurczaka z pieczarkami przekładamy na upieczone ciasto, zalewamy sosem i posypujemy startym serem.
Tak przygotowaną tarte pieczemy w 180°C, ok. 25 min, aż wierzch nabierze złotawego koloru. Przed podaniem dodajemy świeże listki bazylii.
Według mojego przepisu ⇒ WINIARY
0 komentarzy