Mini babeczki z masą kajmakową

18 gru, 2018 | BABECZKI, BOŻE NARODZENIE, SŁODKIE WYPIEKI, Wszystkie przepisy | 4 Komentarze

Kruche mini babeczki przygotowałam, do których masę kajmakową dodałam.  Perełkami ozdobiłam, świąteczny klimat zrobiłam. Kruche babeczki, z kremowym nadzieniem najbardziej dzieciom smakowały i w ekspresowym tempie z talerza znikały.

Składniki

na ok. 35 szt. o średnicy 3,5 cm:

ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki,
  • 150 g mąki tortowej 450 g,
  • 250 g zimnej margaryny do pieczenia,
  • 30 g cukru pudru,
  • 3 żółtka, szczypta soli,

ponadto:

  • 1 puszka masy kajmakowej o dowolnym smaku (ok. 460 g),
  • perełki ozdobne.

Przygotowanie

Przesiana mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki margarynę i rękoma (szybko) w mące ją rozkruszamy. Dodajemy żółtka, cukier puder i zagniatamy ciasto. Formułujemy wałek, który kroimy na 4 części, zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok., 1 – 2 godz.

Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm (umieszczone pomiędzy folię spożywczą), za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy.

Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni.

Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejna partię.

Wyłożone babeczki można też jeszcze raz schłodzić w lodówce.

Masę kajmakową (wcześniej delikatnie ja mieszamy) przekładamy do rękawa cukierniczego, wypełniamy nią babeczki i ozdabiamy perełkami.

4 komentarze

  1. Anonimowy

    Upieczone kruche ciasto trzymane w lodówce staje się niesmaczne.

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Witam, z góry dziękuje za komentarz, kto jak woli, moje ciasto było w lodówce i wyszło ok, ale czasem jest tak, że brakuje czasu i już gotowe w foremkach wstawiam na 5 min, do zamrażalnika i piekę. Jest ok 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  2. Anonimowy

    jest bardziej kruche po trzymaniu w lodówce

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      ZGADZAM SIĘ 🙂 pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl