Kruche mini babeczki przygotowałam, do których masę kajmakową dodałam. Perełkami ozdobiłam, świąteczny klimat zrobiłam. Kruche babeczki, z kremowym nadzieniem najbardziej dzieciom smakowały i w ekspresowym tempie z talerza znikały.
Składniki
na ok. 35 szt. o średnicy 3,5 cm:
ciasto:
- 250 g mąki krupczatki,
- 150 g mąki tortowej 450 g,
- 250 g zimnej margaryny do pieczenia,
- 30 g cukru pudru,
- 3 żółtka, szczypta soli,
ponadto:
- 1 puszka masy kajmakowej o dowolnym smaku (ok. 460 g),
- perełki ozdobne.
Przygotowanie
Przesiana mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki margarynę i rękoma (szybko) w mące ją rozkruszamy. Dodajemy żółtka, cukier puder i zagniatamy ciasto. Formułujemy wałek, który kroimy na 4 części, zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok., 1 – 2 godz.
Ciasto wałkujemy na ok. 3 mm (umieszczone pomiędzy folię spożywczą), za pomocą literatki (szerszej od średnicy foremek) wycinamy krążki. Wykładamy nim foremki, dociskamy, a wystające ciasto odkrawamy.
Piekarnik nastawiamy na 210°C, pieczemy ok. 15 min, pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Takie babeczki możemy przygotować wcześniej, nawet kilka dni.
Rada: najlepiej mieć dużą ilość foremek, czas przygotowania nam się zmniejszy, w trakcie jednych pieczenia, przygotowujemy kolejna partię.
Wyłożone babeczki można też jeszcze raz schłodzić w lodówce.
Masę kajmakową (wcześniej delikatnie ja mieszamy) przekładamy do rękawa cukierniczego, wypełniamy nią babeczki i ozdabiamy perełkami.
Upieczone kruche ciasto trzymane w lodówce staje się niesmaczne.
Witam, z góry dziękuje za komentarz, kto jak woli, moje ciasto było w lodówce i wyszło ok, ale czasem jest tak, że brakuje czasu i już gotowe w foremkach wstawiam na 5 min, do zamrażalnika i piekę. Jest ok 🙂 Pozdrawiam serdecznie
jest bardziej kruche po trzymaniu w lodówce
ZGADZAM SIĘ 🙂 pozdrawiam 🙂