Słońce mocno grzeje, ciasto w rękach szleje, rośnie pod wpływem temperatury więc będzie od razu pieczone na łonie natury. 220°C na grillu ustawione, dodatki na cieście ułożone, tylko 20 min pieczenia i czas zabrać się do jedzenia.
Składniki
ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
pozostałe składniki:
- 120 g sera camembert okrągłego,
- 3 łyżki ajvaru,
- ok. 15 całych zielonych oliwek,
- 50 g startego sera żółtego,
- 50 g chipsów z salami,
- kiełki rzodkiewki,
- 2 plasterki cukinii krojonej po długości,
- pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Ciasto:
Do miski wkładamy drożdże, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą cześć mąki, sól i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę (w zależności od potrzeby dodajemy wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na kamień do pieczenia, powinno wystawać poza krawędzie (podsypujemy niewielka ilością mąki).
Ser camembert kroimy na 12 trójkącików, które układamy w odstępach na obrzeżach ciasta. Jego część pomiędzy serem zwijamy do środka i dociskamy.
Ciasto smarujemy ajvarem, następnie środek, posypujemy startym serem, układamy chipsy z salami, dodajemy oliwki, cukinię pokrojona w bardzo cienkie paseczki.
Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 210 – 220°C.
Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki.
Pizzy z chipsami i z podwójnym serem brzmi jak kaloryczna zbrodnia. 😉 ……… Ale i tak bym zjadł ! 🙂
Sera nie jest znów tak dużo, ale są 2 rodzaje, chipsy sa mniej kaloryczne od salami tradycyjnego więc nie taka bomba kaloryczna 🙂