Śledź po grecku

9 gru, 2014 | BOŻE NARODZENIE, RYBY, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.

Składniki

  • 220 g płatów śledziowych w oleju,
  • 250 g marchwi,
  • 2 cebule czerwone,
  • 1 mała puszka przecieru pomidorowego,
  • 60 g rodzynek,
  • 1/3 szklanki oleju ryżowego,
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.

Przygotowanie

Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy.

Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dopraw szczyptą pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  

Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc), żeby wszystkie smaki się połączyły. 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl