Rybę po grecku wszyscy znają, a ja proponuję Wam śledzia po grecku. Może to być ciekawa propozycja na jedno z dań wigilijnych. Przygotujcie ją przynajmniej dzień wcześniej, żeby smaki się pomieszały.
Składniki
- 220 g płatów śledziowych w oleju,
- 250 g marchwi,
- 2 cebule czerwone,
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego,
- 60 g rodzynek,
- 1/3 szklanki oleju ryżowego,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie
Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię, na zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy.
Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dopraw szczyptą pieprzu, dla wyostrzenia smaku.
Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki (najlepiej na całą noc), żeby wszystkie smaki się połączyły.
0 komentarzy