Drożdżowe krążki z masą kokosową

28 mar, 2018 | SŁODKIE WYPIEKI, WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Drożdżowe ciasto z masą kokosową połączyłam, z których pyszne małe drożdżóweczki, krążki zrobiłam. Są nieduże na raz do schrupania, idealne dla dzieci do zjadania. Mocno kokosowe, w smaku wyjątkowe. Nie ma za dużo przy nich kombinowania, a radość jest podczas ich smakowania. Ponad 60 krążków, idealne na rodzinne spotkanie, czy dowolne świętowanie.

Składniki

na ok. 65 krążków

nadzienie:

  • 300 grubszych wiórek kokosowych,
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka),
  • 100 g cukru brązowego,
  • 2 małe jajka,

ciasto:                          

  • ok. 750 g mąki typ 550,
  • 3 jajka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka 2%,
  • 50 g cukru pudru trzcinowego,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,

 ponadto:

  •   jajko do posmarowania ciasta,
  •   mąka do podsypania,
  •  cukier brązowy do posypania.

Przygotowanie

Nadzienie:

Do garnka o szerokim dnie wsypujemy kokos, delikatnie prażymy, ciągle mieszając. Następnie dodajemy cukier, wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia.  Jajka roztrzepujemy, przelewamy do kokosu i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto:

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, do momentu, aż się roztopi. Do przestudzonego mleka, ale jeszcze ciepłego dodajemy rozkruszone drożdże i mieszamy do ich rozpuszczenia. Dodajemy, sól, cukier, jajka i całość dokładnie miksujemy, stopniowo dodajemy mąkę.

Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że nie da się miksować, zaczynamy mieszać je dużą, drewnianą łyżką, dosypując pozostałą mąkę. Na sam koniec ciasto wyrabiamy ręką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy, pozostawiamy na 15 min w temp. pokojowej,  następnie jeszcze raz zagniatamy.

Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto na prostokąt ok. 60/40 cm.

Masę kokosową nakładamy równomiernie na powierzchnię ciasta, zostawiając po dwóch str., na długości, czyste ciasto, ok. 2 cm. Ciasto dzielimy na dwie równe części, przecinając je po długości.

Brzeg bez masy kokosowej smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ciasto delikatnie zwijamy na roladę, zaczynając od str. z masą. Roladę kroimy (ostrym nożem, dobry będzie nóż z piłką) na krążki o grubości ok. 1 cm. Każdy krążek, od razu przekładamy na blachę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy (patrz zdjęcia).

Rada: krążki można zostawić na kilka min do wyrośnięcia.  

Tuż przed pieczeniem, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem brązowym. Tę samą czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta.

Krążki pieczemy ok. 15 min w 180°C.

Pozostawiamy do przestygnięcia. Przechowujemy np. w papierowym pudełku, żeby nie wyschły.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl