Kiełbasa surowa tradycyjnie wędzona została na plasterki pokrojona, z cebulką podsmażona. Papryki w piekarniku pieczone, następnie skórki i pestek pozbawione, w plasterki pokrojone do kiełbasy zostały dołożone. Kasza zaś oddzielnie gotowana, z kiełbasą i papryką została zmieszana. Danie to po doprawieniu mogłoby być już gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami stało się oryginalne, wyjątkowe.
Składniki
3 porcje:
- 3 duże świeże papryki (żółta, zielona, czerwona),
- 2 szt. kiełbasy surowo-wędzonej (ok. 260 g) – Polska z Kociewskiej Wędzarni Ekstra GZELLA,
- 1 biała cebula,
- 100 g kaszy jaglanej,
- pieprz czarny do smaku,
- sól do smaku,
- 150 g świeżych boczniaków,
- 100 ml roztopionego masła klarowanego,
- 3 ząbki czosnku,
- świeża bazylia.
Przygotowanie
pieczona papryka:
Całe papryki wstawiamy do piekarnika na 220°C, pieczemy ok. 25 min, aż skórka będzie dobrze przypieczona, nawet przypalona. Papryki na kilka min zawijamy w folię aluminiową.
Rada: każda papryka może w innym czasie się upiec, czas jest uzależniony od ich wielkości i grubości.
Z papryk ściągamy skórkę, oczyszczamy z pestek i kroimy na paski dowolnej długości.
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, na sypko, odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.
Na dużej patelni podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Dodajemy pieczone papryki, pieprz czarny i podsmażamy 2-3 min, delikatnie mieszamy. Następnie dokładamy kaszę jaglaną, całość mieszamy, doprawiamy solą (wcześniej nie solimy, kiełbasa sama w sobie jest słona i to ona nadaje smaku). Podgrzewamy do momentu, aż kasza będzie gorąca, patelnię ściągamy z ognia i przykrywamy pokrywką. Wszystkie składniki przejdą się smakami.
Rada: jeśli chcemy, żeby kasza nie była rozgotowana, wystarczy ugotować ją na al dente, przykryta pokrywką zmięknie.
chrupiące boczniaki
Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki, a grzyby w paski. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, delikatnie zrumieniamy czosnek, przekładamy na ręcznik papierowy. Na tym samym maśle smażymy boczniaki (grzyby smażymy porcjami).
Rada: grzyby położone na patelni, nie ruszamy, mają się wysmażyć z jednej str. następnie je odwracamy.
Boczniaki mają być dobrze zrumienione i chrupiące, wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok na papierowym ręcznik.
Kiełbasę z papryką i kaszą podajemy z chrupiącym czosnkiem i boczniakami. Całość dekorujemy bazylią, dla smaku i koloru.
0 komentarzy