Pierogi z ziemniakami i serem na cieście pieprzowym z palonym masłem rozmarynowym

18 gru, 2022 | BOŻE NARODZENIE, DANIA GŁÓWNE, DANIA JARSKIE, PIEROGI | 0 komentarzy

Święta to w gronie najbliższych spotkania, to czas miłości, radości i zatargów wybaczania. To czas wspólnego biesiadowania w cudownej atmosferze świątecznych dań delektowania. Kolację wigilijną w tradycji przygotowujemy, ale trochę po nowemu je zaczarowujemy. Jednym z ulubionych dań są pierogi na świeżo gotowane, czasem na patelni podsmażane, dzieci szczególnie je uwielbiają i zawsze najszybciej z talerzy znikają. W cieście, do którego pieprz czarny świeżo mielony dodałam, farsz z ziemniaków, złocistej cebulki i sera śmietankowo solankowego schowałam. Masłem palonym o smaku i zapachu delikatnie orzechowym okrasiłam, do którego świeży rozmaryn dołożyłam. Pierożki takie szybko z talerzy znikają, bo przecież wszyscy je uwielbiają.

Składniki

k. 75 szt.:

farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków mączystych polskich,
  • 100 g białej cebuli,
  • 80 g masła klarowanego,
  • pieprz czarny mielony,
  • 200 g sera śmietankowo – kanapkowego,
  • sól do smaku,

ciasto:

  • 300 g + 50 g mąki puszystej typ. 500,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli,
  • 200 ml gorącej przegotowanej wody,
  • 1 plaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,

ponadto:

  • masło,
  • gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól.

Przygotowanie

Farsz:

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru, dodać do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Dodać podzielony na mniejsze kawałki ser śmietankowo kanapkowy, doprawić pieprzem i całość dokładnie ugnieść do połączenia składników.

Rada: farsz jest z dodatkiem sera solankowo śmietankowego, który sam w sobie jest słony, dlatego na samym końcu należy dodać sól do smaku.

Ciasto:

Do dużej miski przesiać 150 g mąki. Do przegotowanej, gorącej wody dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól, 150 g mąki, pieprz, całość połączyć łyżką. Następnie na stolnicy wyrobić ciasto ręką dosypując pozostałą mąkę (50 g), powinno być miękkie i elastyczne. Przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą na minimum 20 min.

Pierogi:

Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób.
Rada: jeśli ciasto się przykleja do stolnicy, należy delikatnie oprószyć mąką.
Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Polać masłem palonym z rozmarynem.

Masło palone: masło z dodatkiem gałązki rozmarynu, należy rozpuszczać do momentu, aż nabierze złotego koloru, a zapach będzie delikatnie orzechowy.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl