Święta to w gronie najbliższych spotkania, to czas miłości, radości i zatargów wybaczania. To czas wspólnego biesiadowania w cudownej atmosferze świątecznych dań delektowania. Kolację wigilijną w tradycji przygotowujemy, ale trochę po nowemu je zaczarowujemy. Jednym z ulubionych dań są pierogi na świeżo gotowane, czasem na patelni podsmażane, dzieci szczególnie je uwielbiają i zawsze najszybciej z talerzy znikają. W cieście, do którego pieprz czarny świeżo mielony dodałam, farsz z ziemniaków, złocistej cebulki i sera śmietankowo solankowego schowałam. Masłem palonym o smaku i zapachu delikatnie orzechowym okrasiłam, do którego świeży rozmaryn dołożyłam. Pierożki takie szybko z talerzy znikają, bo przecież wszyscy je uwielbiają.
Składniki
k. 75 szt.:
farsz:
- 1,5 kg ziemniaków mączystych polskich,
- 100 g białej cebuli,
- 80 g masła klarowanego,
- pieprz czarny mielony,
- 200 g sera śmietankowo – kanapkowego,
- sól do smaku,
ciasto:
- 300 g + 50 g mąki puszystej typ. 500,
- 1 łyżka masła,
- szczypta soli,
- 200 ml gorącej przegotowanej wody,
- 1 plaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
ponadto:
- masło,
- gałązki świeżego rozmarynu,
- sól.
Przygotowanie
Farsz:
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do uzyskania złotego koloru, dodać do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego przestygnięcia. Dodać podzielony na mniejsze kawałki ser śmietankowo kanapkowy, doprawić pieprzem i całość dokładnie ugnieść do połączenia składników.
Rada: farsz jest z dodatkiem sera solankowo śmietankowego, który sam w sobie jest słony, dlatego na samym końcu należy dodać sól do smaku.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać 150 g mąki. Do przegotowanej, gorącej wody dodać masło i wymieszać do rozpuszczenia. Przelać do miski z mąką i za pomocą dużej łyżki np. drewnianej wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać sól, 150 g mąki, pieprz, całość połączyć łyżką. Następnie na stolnicy wyrobić ciasto ręką dosypując pozostałą mąkę (50 g), powinno być miękkie i elastyczne. Przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą na minimum 20 min.
Pierogi:
Ciasto porcjami cienko rozwałkować, wyciąć kółka za pomocą szklanki, nałożyć farsz i skleić w dowolny sposób.
Rada: jeśli ciasto się przykleja do stolnicy, należy delikatnie oprószyć mąką.
Pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie. Polać masłem palonym z rozmarynem.
Masło palone: masło z dodatkiem gałązki rozmarynu, należy rozpuszczać do momentu, aż nabierze złotego koloru, a zapach będzie delikatnie orzechowy.
0 komentarzy