Grillowany mix szaszłykowy z pikantnymi talarkami, z manioku

16 maj, 2018 | GRILL, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Szaszłyki na grilla to mieszanka kreatywności, z których wychodzą same pyszności. Można warzywne przygotować lub z mięsem, kiełbaskami kombinować. Wszystko zależy od tego co lubimy i tak na zmianę, składniki łączymy. Ja swoje propozycje Wam podaję, a do szaszłyków talarki z manioku dodaję. Ich niezbyt wyraźny smak wyostrzyłam, bo z sosem ostrym połączyłam. Taki talerz smakołyków kolorowych, zapewne znajdzie zwolenników dań grillowych.

Składniki

  • frankfurterki wędzone,
  • 1 garść świeżych zielonych szparagów,
  • 2 czerwone cebule,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych- żółte i czerwone,
  • 2 białe kiełbasy,
  • 2 małe młode cukinie,
  • 1 maniok,
  • 2 – 3 łyżki sosu z soją i imbirem z kawałkami chili,
  • mieszanka przypraw do warzyw na grilla,
  • olej rzepakowy,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Maniok obieramy i kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Polewamy sosem z soją i imbirem (można zastąpić sosem sojowym wymieszanym z świeżo startym imbirem i świeżo mielonymi papryczkami chili), odstawiamy na 1-2 godz.

SZASZŁYKI

Rada: jeśli używamy drewnianych wykałaczek, przed grillowaniem należy zanurzyć je w wodzie i pozostawić na ok. 30 min. Podczas grillowania nie zapalą się i nie złamią.

Szaszłyki warzywne:

Czerwoną cebulę kroimy na ćwiartki i oddzielamy każdą warstwę. Na wykałaczki nabijamy pokrojone w kostkę cukinię, pomidorki oraz cebulę (tutaj dodajemy mniejsze kawałki). Szaszłyki spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą warzywną do grilla.

Szaszłyki z kiełbasą:

Białą kiełbasę i cukinię kroimy na plastry, frankfurterki na 4 części. Cebulę przygotowaliśmy wcześniej (jak przy warzywnych szaszłykach). Na wykałaczki nadziewamy kolejno cukinię, białą kiełbasę, cebulę, frankfurterka i tak na zmianę.

Szaszłyk – szparag frankfurterka:

Ze szparagów odrywamy stwardniałe końcówki, przez wygięcie ich w łuk.

Na desce układamy po długości, jedna koło drugiej, na zmianę, szparag, kiełbaskę (na 3 kiełbaski, 4 szparagi). Łączymy je za pomocą wykałaczek, w 3 miejscach.

GRILLOWANIE

Najwięcej czasu na grillu wymaga maniok. Grillujemy go z dwóch str. jak talarki, skrapiając je olejem.

Szaszłyki warzywne i z kiełbasą można grillować na tackach aluminiowych, w trakcie delikatnie spryskujemy olejem i posypujemy przyprawą grill do warzyw.

Szaszłyk szparag frankfurterka grillujemy bezpośrednio na rożnie, w trakcie odwracamy tylko jeden raz.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl