Babka z kaszy kuskus z pieczarkami

3 mar, 2016 | KASZA, KUSKUS, PRZYSTAWKI, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.

Składniki

  • 500 g bardzo małych pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 150 g kaszy kuskus,
  • 20 g tartego sera żółtego,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki,
  • pieprz czarny do smaku,
  • sól do smaku.

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia.

W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy.

Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. 

Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl