Babkę z kaszy kuskus z malutkimi pieczarkami, można samą zjadać lub z mięsem, warzywami czy z sosami podawać. Ziarna w same w sobie żółty kolor mają, ale dodanie przyprawy curry jeszcze bardziej go podkreślają. Soczyste pieczarki, w masie z kuskusu i jajek są pochowane, kilka na wierzch zostały dodane, następnie żółtym serem posypane i w piekarniku zapiekane.
Składniki
- 500 g bardzo małych pieczarek,
- 2 cebule,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 jajka,
- 200 ml śmietany 18%,
- 150 g kaszy kuskus,
- 20 g tartego sera żółtego,
- ½ łyżeczki curry,
- 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki,
- pieprz czarny do smaku,
- sól do smaku.
Przygotowanie
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia.
W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę, curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy.
Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem.
Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C.
0 komentarzy