Jajka w cieście drożdżowym z dodatkiem chrzanu i musztardy

24 mar, 2016 | WIELKANOC, Wszystkie przepisy | 2 Komentarze

Ciasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne. Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek dołożyć, nie przykrywać, niech w cieple rośnie radośnie, upiec, a potem świętować i ciasto z jajkami smakować. 

Składniki

ciasto:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych instant,
  • ok. 200 ml ciepłej wody,
  • ½ łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu,
  • 1 łyżeczka musztardy ognistej ostrej,
  • pieprz czarny do smaku,

ponadto:

  • ok. 7 ugotowanych, obranych jajek,
  • 1 jajko,
  • rukola.

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z połową mąki, dodajemy sól, cukier, chrzan, pieprz, musztardę i wlewamy wodę. Całość miksujemy, następnie dodajemy pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jeszcze raz miksujemy i przekładamy na okrągłą (ok. 24 cm) formę, może być tortownica, podsypaną mąką.

Dookoła układamy jajka, doprawiamy pieprzem, środek ciasta przecinamy i zakładamy na jajka. Ze względu na to, że ciasto jest luźne, można wykonać to za pomocą łyżki drewnianej lub dłońmi zwilżonymi w wodzie. Żeby ciasto nam się nie rozlało, należy środek wypełnić np. foremką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę (patrz zdjęcia). Jajka są tylko delikatnie przykryte.

Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min.

Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia.

2 komentarze

  1. Unknown

    to jest rewelacyjne !

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję :*

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl