Ciasto drożdżowe za pomocą chrzanu, musztardy oraz pieprzu wyostrzyłam i w nim jajka ukryłam. Ciasto puszyste, a w smaku oryginalne, zapewne będzie to wielkanocne danie niebanalne. Przyznam się, że problem z formy, wyciągnięciem miałam, dlatego przygotowanie w tortownicy zaproponowałam. Smak ciasta ma tu znaczenie, a nie jajek ułożenie. Można też ciasto do formy okrągłej przełożyć, połówek z jajek dołożyć, nie przykrywać, niech w cieple rośnie radośnie, upiec, a potem świętować i ciasto z jajkami smakować.
Składniki
ciasto:
- 350 g mąki pszennej,
- 7 g drożdży suszonych instant,
- ok. 200 ml ciepłej wody,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka tartego chrzanu,
- 1 łyżeczka musztardy ognistej ostrej,
- pieprz czarny do smaku,
ponadto:
- ok. 7 ugotowanych, obranych jajek,
- 1 jajko,
- rukola.
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z połową mąki, dodajemy sól, cukier, chrzan, pieprz, musztardę i wlewamy wodę. Całość miksujemy, następnie dodajemy pozostałą część mąki i ponownie miksujemy. Ciasto ma być luźne i klejące. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Jeszcze raz miksujemy i przekładamy na okrągłą (ok. 24 cm) formę, może być tortownica, podsypaną mąką.
Dookoła układamy jajka, doprawiamy pieprzem, środek ciasta przecinamy i zakładamy na jajka. Ze względu na to, że ciasto jest luźne, można wykonać to za pomocą łyżki drewnianej lub dłońmi zwilżonymi w wodzie. Żeby ciasto nam się nie rozlało, należy środek wypełnić np. foremką lub papierem do pieczenia zwiniętym w kulę (patrz zdjęcia). Jajka są tylko delikatnie przykryte.
Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy pieprzem i pieczemy na najniższym poziomie ok. 25 min.
Rada: najlepiej piec w tortownicy, bo łatwo ściągnąć boki. Jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy pod koniec przykryć papierem do pieczenia.
to jest rewelacyjne !
Dziękuję :*