Chlebek, smaczny, zdrowy – rozmarynowy. Ciasto mąki razowej i pszennej przygotowane, do którego płatki żytnie błyskawiczne, zostały dodane. Rozmaryn nadał smaku nietypowego, jak dla mnie bardzo smacznego.
Składniki
na podłużna formę ok. 24 cm:
- 30 g świeżych drożdży,
- 250 g mąki razowej,
- 100 g mąki pszennej,
- 100 g płatków żytnich błyskawicznych,
- 250 ml wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- ½ łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanego świeżego rozmarynu,
ponadto:
- olej do natłuszczenia formy,
- płatki do podsypania.
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w cieplej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy płatki, sól, rozmaryn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę razową i wyrabiamy ciasto, które będzie elastyczne, ale klejące.
Formę smarujemy olejem i obsypujemy płatkami. Wyrobione ciasto przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i delikatnie nacinamy nożem.
Rada: żeby ciasto ładnie uformować wystarczy dłonie zwilżyć wodą, a nie będzie się przyklejało.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godz. w ciepły miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy w 200°C ok. 40 min.
na co dzień chleb kupuję bardzo rzadko ,ale takiego domowego to nigdy nie odmówię <3
Też lubię pieczony, ale czasem z braku czasu do piekarni zaglądam 🙂
Ależ nabrałam ochoty na świeże, domowe pieczywo 🙂 Uwielbiam wersję pełnoziarnistą i piekę tylko taką 🙂
Ja piekę różnie, przeważnie z mąki którą mam w zapasie 🙂 ale wolę właśnie takie ciemnie pieczywo 🙂