Składniki
4 porcje:
- 200 g miąższu z dyni,
- 1 opakowanie serka śmietankowego z ziołami,
- 50 g kaszy gryczanej,
- ½ papryczki chili,
- sól himalajska do smaku,
- pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku,
- listki świeżej bazylii,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Serek mieszamy z posiekaną drobną papryczką chili i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej w który będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, abyodsączyć z nadmiaru oleju.
Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Część dyni mieszamy z serkiem.
Na talerzu układamy dynię, dodajemy gałkę serka, listki bazylii i posypujemy popcornem z kaszy.
ciekawe!
🙂