Sałatka – świeżość z łososiem

23 wrz, 2021 | SAŁATKI, RYBY, SOS, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Sałatki na świeżo są bardzo zdrowe, smaczne i kolorowe. Jeśli do sałatki wędzonego łososia wędzonego w dymie dębowym dodamy to smakowity efekt uzyskamy.

Składniki

  • 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
  • 1 sałata karbowana (mix zielonej i czerwonej),
  • 6 ugotowanych jajek przepiórczych,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 6 małych kulek mozzarelli,
  • pęczek szczypiorku,
  • ½ pęczku koperku,
  • garść kiełków słonecznika,
  • 2-3 łyżki prażonych pestek dyni,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,

dressing:

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • sok z ½ cytryny,
  • 60 ml oleju rzepakowego czosnek rozmaryn,
  • pieprz czarny do smaku.

Przygotowanie

Dressing: musztardę mieszamy z sokiem z cytryny, powoli dolewamy olej, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w półkrążki, pomidorki i jajka na połowę. Koperek, szczypiorek siekamy, a łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki.

Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie warzywa, dodajemy  jajka, mozzarellę,  kiełki i łososia. Całość posypujemy ziołami i pestkami dyni. Podajemy z przygotowanym dressingiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl