Sałatki na świeżo są bardzo zdrowe, smaczne i kolorowe. Jeśli do sałatki wędzonego łososia wędzonego w dymie dębowym dodamy to smakowity efekt uzyskamy.
Składniki
- 100 g łososia atlantyckiego wędzonego w dymie dębowym,
- 1 sałata karbowana (mix zielonej i czerwonej),
- 6 ugotowanych jajek przepiórczych,
- 2 garście pomidorków koktajlowych,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 6 małych kulek mozzarelli,
- pęczek szczypiorku,
- ½ pęczku koperku,
- garść kiełków słonecznika,
- 2-3 łyżki prażonych pestek dyni,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
dressing:
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- sok z ½ cytryny,
- 60 ml oleju rzepakowego czosnek rozmaryn,
- pieprz czarny do smaku.
Przygotowanie
Dressing: musztardę mieszamy z sokiem z cytryny, powoli dolewamy olej, mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w półkrążki, pomidorki i jajka na połowę. Koperek, szczypiorek siekamy, a łososia wędzonego dzielimy na mniejsze kawałki.
Na półmisek wykładamy naprzemiennie wszystkie warzywa, dodajemy jajka, mozzarellę, kiełki i łososia. Całość posypujemy ziołami i pestkami dyni. Podajemy z przygotowanym dressingiem.
0 komentarzy