Pęczak z rydzami, papryką pieczoną o nucie wędzonej papryki

3 paź, 2017 | DANIA JARSKIE, GRZYBY, KASZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Rydze z cebulą wysmażone, papryki w piekarniku upieczone, na paski pokrojone, do grzybów zostały dołożone. Pęczak w warzywnym bulionie ☕ ugotowany, z rydzami wymieszany, na ostro doprawiony, a dzięki mielonej słodkiej papryce uzyskał smak wędzony.

Składniki

  • 200 g świeżych rydzy,
  • 1 duża łyżka masła,
  • 2 duże papryki czerwone,
  • 200 g białej cebuli,
  • 200 g kaszy pęczak,
  • 2 kostki bulionu warzywnego Winiary,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej,
  • 1 płaska łyżka przyprawy suszonych pomidorów z chili i oregano,
  • pęczek naci pietruszki.

Przygotowanie

Kaszę pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym (2 kostki rozpuszczone w wodzie) odcedzamy.

Rada: bulion powinien być wyrazisty, słony, żeby kasza przeszła smakami.

Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż skórka będzie przypalona. Zawijamy je w folię aluminiową, pozostawiamy na kilka min i ściągamy z nich skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w paski.

Rydze oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki (paski ok. 1,5 cm), a małe pozostawiamy w całości. Obraną cebulę kroimy w piórka.

Rada: cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw, równolegle do kierunki, w którym rosła cebula.

Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy paprykę pieczoną, pieprz do smaku i przyprawę z pomidorów suszonych. Całość mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy ugotowany pęczak, mieloną paprykę wędzoną, całość mieszamy i dopiero, dodatkowo doprawiamy, pieprzem i solą. Postawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Do całości dodajemy posiekanej naci pietruszki.

Rada: danie można przygotować wieczorem, i podać je następnego dnia na obiad, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Taka kasza, jeszcze bardziej przejdzie wszystkimi smakami.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl