Rydze z cebulą wysmażone, papryki w piekarniku upieczone, na paski pokrojone, do grzybów zostały dołożone. Pęczak w warzywnym bulionie ☕ ugotowany, z rydzami wymieszany, na ostro doprawiony, a dzięki mielonej słodkiej papryce uzyskał smak wędzony.
Składniki
- 200 g świeżych rydzy,
- 1 duża łyżka masła,
- 2 duże papryki czerwone,
- 200 g białej cebuli,
- 200 g kaszy pęczak,
- 2 kostki bulionu warzywnego Winiary,
- sól do smaku,
- pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
- 1 płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej wędzonej,
- 1 płaska łyżka przyprawy suszonych pomidorów z chili i oregano,
- pęczek naci pietruszki.
Przygotowanie
Kaszę pęczak gotujemy na sypko w bulionie warzywnym (2 kostki rozpuszczone w wodzie) odcedzamy.
Rada: bulion powinien być wyrazisty, słony, żeby kasza przeszła smakami.
Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż skórka będzie przypalona. Zawijamy je w folię aluminiową, pozostawiamy na kilka min i ściągamy z nich skórkę. Oczyszczamy z pestek i kroimy w paski.
Rydze oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki (paski ok. 1,5 cm), a małe pozostawiamy w całości. Obraną cebulę kroimy w piórka.
Rada: cebulę kroimy na pół, w kierunku od liścia do piętki. Kładziemy wewnętrzną stroną do deski i kroimy w poprzek warstw, równolegle do kierunki, w którym rosła cebula.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło, szklimy na nim cebule. Następnie dodajemy grzyby i całość podsmażamy, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy paprykę pieczoną, pieprz do smaku i przyprawę z pomidorów suszonych. Całość mieszamy i podgrzewamy. Dodajemy ugotowany pęczak, mieloną paprykę wędzoną, całość mieszamy i dopiero, dodatkowo doprawiamy, pieprzem i solą. Postawiamy na chwilę pod przykryciem, żeby wszystkie smaki się połączyły.
Do całości dodajemy posiekanej naci pietruszki.
Rada: danie można przygotować wieczorem, i podać je następnego dnia na obiad, po wcześniejszym podgrzaniu w piekarniku. Taka kasza, jeszcze bardziej przejdzie wszystkimi smakami.
0 komentarzy