Czerwony ryż z tuńczykiem i pieczarkami curry

27 sty, 2017 | GRZYBY, RYBY, RYŻ, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Ryż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie.

Składniki

  • ·       100 g ryżu czerwonego,
  • ·       150 g pieczarek,
  • ·       1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g),
  • ·       1 białą cebula,
  • ·       1 łyżka suszonej naci pietruszki,
  • ·       50 ml wytrawnego wina białego,
  • ·       olej rzepakowy,
  • ·       pieprz czarny mielony do smaku,
  • ·       curry do smaku,
  • ·       młoda cebulka ze szczypiorem,
  • ·       8 zielonych całych oliwek,
  • ·       sól do smaku,
  • ·       szczypta cukru.

Przygotowanie

Oczyszczone pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy na dużej patelni z niewielką ilością oleju, posypujemy je curry, pieprzem i solą.

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy na nim białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru.

Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl