Naleśniki z kaszy gryczanej niepalonej są wyjątkowe i bardzo zdrowe. Kasza i woda to dwa składniki, które miksujemy i wychodzi nam ciasto na naleśniki. Potem je smażymy i z różnymi dodatkami łączymy. Możemy je z dżemem na śniadanie przygotować i smakami oryginalnych naleśników się rozkoszować.
Składniki
ok. 7 naleśników:
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej,
- woda,
- olej rzepakowy,
- 50 g kaszy gryczanej palonej,
- pomarańcza,
- dżem brzoskwiniowy Łowicz,
- sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny.
Przygotowanie
Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Wodę odlewamy, przepłukujemy kaszę ponieważ może być śliska. Wsypujemy do blendera, zalewamy wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę.
Dolewamy świeżej wody, tylko tyle, żeby miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego.
Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.
W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć ). Przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Naleśniki smarujemy dżemem brzoskwiniowym i zwijamy, kroimy na 4 części.
Na talerzu układamy naleśniki z dżemem, polewamy sosem octowym z octem balsamicznym, posypujemy popcornem i oddajemy plasterki pomarańczy.
nie jadlam jeszcze nigdy kaszy na slodko 🙂
Taka kasza pasuje zarówno do dań na słono jak i słodko, nie jest niczym doprawiana. Jest chrupiąca i smaczna. Polecam 🙂