Ryż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie.
Składniki
- · 100 g ryżu czerwonego,
- · 150 g pieczarek,
- · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (120 g),
- · 1 białą cebula,
- · 1 łyżka suszonej naci pietruszki,
- · 50 ml wytrawnego wina białego,
- · olej rzepakowy,
- · pieprz czarny mielony do smaku,
- · curry do smaku,
- · młoda cebulka ze szczypiorem,
- · 8 zielonych całych oliwek,
- · sól do smaku,
- · szczypta cukru.
Przygotowanie
Oczyszczone pieczarki kroimy na plastry, podsmażamy na dużej patelni z niewielką ilością oleju, posypujemy je curry, pieprzem i solą.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, podsmażamy na nim białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru.
Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem.
0 komentarzy