Składniki
na 2 porcje:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti,
- 2 filety z kurczaka,
- olej rzepakowy,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki,
- 4 różyczki brokułów,
- pieprz kolorowy świeżo zmielony,
- 1 marchew żółta,
- 1 marchew pomarańczowa,
- sól,
- zielona pietruszka,
sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego,
- 1 kostka drobiowa,
- 2 łyżki wody.
Przygotowanie
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy (tradycyjnie na grillu lub patelni). Doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze.
Sos: kostkę drobiową kruszymy i mieszamy z wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając.
Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa i dekorujemy zieloną pietruszką.
0 komentarzy