Kurczak, marchew, ananas te trzy składniki połączyły się z makaronem kolorowym, pomidorkami i jarmużem serowym. Wszystko pasuje do siebie genialnie i smakuje niebanalnie.
Składniki
na 3 porcje:
- 150 g makaronu świder Czaniecki z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,
- 1 filet z kurczaka,
- jedna mała marchew,
- garść jarmużu,
- 2 łyżki startego sera żółtego,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- sól do smaku,
- pieprz czarny grubo mielony do smaku,
- 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę,
- szczypta papryki łagodnej czerwonej w proszku,
- olej rzepakowy.
Przygotowanie
Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy i polewamy 1 łyżką oleju. Dodajemy soli, papryki i rękoma mieszamy. Posypujemy startym serem i przekładamy na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do wypieków. Wkładamy na ok. 6-8 min do piekarnika rozgrzanego do 140°C.
Filet z kurczaka myjemy, kroimy na bardzo cienkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dajemy dużo). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka na złoty kolor. Marchewkę ścieramy na cienkiej tarce bezpośrednio na mięso (tak aby uzyskać najdłuższe paseczki).
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy ananasa, przekrojone na połowę pomidorki i całość podgrzewamy, delikatnie mieszając.
Makaron z kurczakiem podajemy z chipsami z jarmużu i doprawiamy pieprzem.
0 komentarzy