Lato, słońce, pogoda idealna, ciasto, sos cygański, warzywa, zioła pizza genialna. Wygląd, pomysł i smak pizzy był zainspirowany, sosem Kieleckim cygańskim, który w małym słoiczku został schowany. Ciasto na pizzę sosem cygańskim posmarowane, na nim mix pomidorów i papryk, czerwona cebula zostały dodane. Małe kuleczki mozzarelli całość urozmaiciły i po upieczeniu świeże zioła zaprosiły.
Składniki
ciasto:
- ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 200 ml ciepłej wody,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
ponadto:
- 1 słoiczek Sosu Kieleckiego – Sos Cygański 200 g, WSP „Społem”,
- 100 g małych kulek mozzarelli,
- mix pomidorów (żółte, czerwone): malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
- mix słodkiej małej papryki 3 szt.,
- 1 mała cebula czerwona,
zioła:
- zielona pietruszka,
- świeża mięta,
- świeża bazylia,
- przyprawy do smaku:
- sól, pieprz,
- papryka wędzona w proszku.
Przygotowanie
Ciasto:
Rada: ciasto można przygotować w robocie, ale jeśli go nie posiadacie, można przygotować np. w dużej misce.
Wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą, gładką masę.
Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.
Przygotowujemy warzywa.
Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski. Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.
Piekarnik nastawiamy na 250°C.
Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną. Podajemy ze świeżymi ziołami.
0 komentarzy