Pizza cygańska z mozzarellą

12 sie, 2020 | DANIA GŁÓWNE, PIZZA, Wszystkie przepisy | 0 komentarzy

Lato, słońce, pogoda idealna, ciasto, sos cygański, warzywa, zioła pizza genialna. Wygląd, pomysł i smak pizzy był zainspirowany, sosem Kieleckim cygańskim, który w małym słoiczku został schowany. Ciasto na pizzę sosem cygańskim posmarowane, na nim mix pomidorów i papryk, czerwona cebula zostały dodane. Małe kuleczki mozzarelli całość urozmaiciły i po upieczeniu świeże zioła zaprosiły.

Składniki

ciasto:
  • ok. 400 g mąki pszennej typ 00,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 200 ml ciepłej wody,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
ponadto:
  • 1 słoiczek Sosu Kieleckiego – Sos Cygański 200 g, WSP „Społem”,
  • 100 g małych kulek mozzarelli,
  • mix pomidorów (żółte, czerwone):  malinowe, daktylowe, koktajlowe, śliwkowe, czy bawole serca,
  • mix słodkiej małej papryki 3 szt.,
  • 1 mała cebula czerwona,

zioła:

  • zielona pietruszka,
  • świeża mięta,
  • świeża bazylia,
  • przyprawy do smaku:
  • sól, pieprz,
  • papryka wędzona w proszku.

    Przygotowanie

    Ciasto:

    Rada: ciasto można przygotować w robocie, ale jeśli go nie posiadacie, można przygotować np. w dużej misce.

    Wodę mieszamy z  drożdżami, cukrem i  100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę mieszamy z solą. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego wlewamy oliwę, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto na jednolitą,  gładką masę.

    Ciasto ugniatamy od zewnętrznej części do środka, zagarniając jak najwięcej powietrza. Formułujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 30 min.  Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formułujemy krążek o średnicy ok. 35 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką.

    Przygotowujemy warzywa.

    Papryczki przekrawamy, wydrążamy pestki i kroimy w niewielkie paski. Pomidory duże kroimy na plastry, małe na połowę, a cebule w krążki.

    Piekarnik nastawiamy na 250°C.

    Na przygotowane ciasto nakładamy sos cygański, dodajemy pomidory, paprykę, cebulę oraz kilka kulek mozzarelli. Pizzę wkładamy na najniższą półkę od piekarnika i pieczemy ok. 15 min.

    Całość doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy papryką wędzoną. Podajemy ze świeżymi ziołami.

    0 komentarzy

    Wyślij komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Te dania też mogą Cię zainteresować

    Czego szukasz?

    Przepisy według kategorii

    Kategorie

    b

    Popularne przepisy

    Z

    Odwiedź moje profile

    Przepisy.pl
    Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
    zBLOGowani.pl