Krem z dyni, batata na mleczku kokosowym

21 wrz, 2016 | DANIA JARSKIE, DYNIA, Wszystkie przepisy, ZUPY | 6 Komentarze

Dynia teraz króluje, pomarańczowym kolorem imponuje. Jest duszona, pieczona, gotowana na różne sposoby przygotowana i na słodko, czy ostro serwowana. Dynię  z papryką upiekłam w piekarniku, marchew, batata podsmażyłam w garnku na palniku. Wody, przypraw dołożyłam i do miękkości udusiłam. Warzywa razem zmieszałam, mleczka kokosowego dolałam,  na krem zmiksowałam  i z prażonymi pestkami dyni podałam. Słodkość z ostrym tu idealnie się komponuje i dlatego tak dobrze smakuje, zarówno na ciepło podana, jak na zimno, prosto z lodówki wyciągana. Moja teściowa mówiła, że nigdy „dynia -nki”  nie lubiła, ale gdy ją skosztowała, to tak jej posmakowała, że od razu do dyni się przekonała. Słodycz jest tu pierwsze wyczuwalna, a na końcu ostrość, która jest genialna. W smaku  jest wyrazista, ta moja zupa krem słodko – ognista.  

Składniki

  • 1 mała dynia Hokkaido (ok. 1,2 kg),
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 średni batat (0,4 kg),
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (smakowego) z papryką ostrą pomidorami i bazylią,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 mini suszona papryczka chili,
  • 1/3 płaskiej łyżeczki curry,
  • 400 ml mleczka kokosowego,

ponadto:

  • garść pestek z dyni,
  • ok. 200 ml wody,
  • sól do smaku (ok. ½ łyżeczki),
  • olej rzepakowy do skropienia warzyw,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie

Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki. Następnie wydrążamy środek z pestkami i obieramy ze skórki za pomocą nożyka do warzyw, jak najcieniej. Dynię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię skrapiamy niewielką ilością oleju rzepakowego i za pomocą pędzelka rozsmarowujemy go. Na blachę dokładamy paprykę w całości.

Warzywa pieczemy (na dolnej półce) ok. 20 min w 200°C. Dynia powinna być miękka i zachować swój kolor.

Paprykę po upieczeniu zwijamy w folię spożywczą na kilka min, obieramy ze skórki i oczyszczamy
 z pestek i ogonka.

W czasie pieczenia dyni przygotowujemy pozostałe warzywa.

Batat i marchewki obieramy, kroimy na mniejsze części, marchewki w plasterki, ziemniaka w większą kostkę.  W garnku rozgrzewamy olej (z papryką ostrą pomidorami i bazylią), dodajemy marchew, batata i całość podsmażamy ok. 5 min ciągle mieszając. Wlewamy 100 ml gorącej wody, dodajemy liście laurowe, curry, papryczkę chili i dusimy pod przykrywką do czasu, aż warzywa miękkie. Wyciągamy liście laurowe i dodajemy, upieczoną dynię i paprykę. Całość miksujemy za pomocą blendera.

Dolewamy ok. 100 ml  przegotowanej wody, mleczko kokosowe i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą do smaku. Żeby uzyskać idealnie kremową konsystencję, przecieramy ją przez gęste sito.

Rada: wody  można dodać więcej jeśli zupa jest dla Was za gęsta.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni.

Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

6 komentarzy

  1. gin

    Uwielbiam te słodko-ostre dyniowe zupy 🙂 Twoja wygląda rozkosznie 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję mi też bardzo smakują 🙂

      Odpowiedz
  2. ewa

    uwielbiam zupy kremy,szkoda że reszta rodzinki nie za bardzo

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Moje dzieci też nie przepadają, a szkoda 🙁

      Odpowiedz
  3. Paulina

    ooooo dynia to zdecydowanie coś co lubię, mega zdrowa i pyszna, polecam poczytać o jej właściwościach kcalmar.com/blog/2016/09/28/dynia-jesienny-niezbednik-w-twojej-kuchni/ 🙂

    Odpowiedz
    • Moniki Smakołyki

      Dziękuję z pewnością poczytam 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te dania też mogą Cię zainteresować

Czego szukasz?

Przepisy według kategorii

Kategorie

b

Popularne przepisy

Z

Odwiedź moje profile

Przepisy.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
zBLOGowani.pl